6 kwi 2013

Kluski śląskie

Dzisiaj wypadły mężowskie urodziny.
Z tej okazji podałam obiad extra.
Były więc kluski śląskie - bez mąki pszennej.

Reszta rodzinki dostała też drugi sos - mięsny.

Takie kluski można zjeść także z podprażoną cebulką, czy dla osób, które mięsa nie unikają - skwarkami z boczku.
Można też zjeść je na słodko z sosem z owoców jagodowych (np. truskawkami, malinami, jagodami).





4 porcje

1kg ugotowanych ziemniaków
2 małe jajka
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/2 szklanki mąki gryczanej
sól

Ziemniaki dokładnie rozgniatamy bądź mielimy maszynką. Dodajemy jajka, olej, obydwie mąki. Lekko solimy. 
Dokładnie zagniatamy a następnie formujemy kluski.

Kluski najlepiej formować wilgotnymi rękoma. Bierzemy kawałek ciasta i kręcimy kulkę. Następnie lekko ją płaszczymy, a na końcu robimy wgłębienie pośrodku palcem.
Czynność powtarzamy, aż zrobimy kluski z całej porcji ciasta ziemniaczanego.

Do dość szerokiego garnka wlewamy wodę. Lekko solimy. Gotujemy.
Gdy woda zacznie wrzeć, lekko zmniejszamy ogień pod garnkiem. Wrzucamy kluski, tak aby swobodnie w niej pływały. Gdy kluski zaczną wypływać na wierz odczekujemy moment i je wyławiamy.
 Odkładamy na talerzu aby odparowały resztę wody.

Gotujemy tak wszystkie kluski.
Podajemy z przyszykowanym sosem.

2 komentarze:

  1. całe wieki nie jadłam klusek śląskich... pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwe kluski slaskie sa z maka ziemniaczana,bez jajek.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...