26 lip 2013

Pizza szpinakowo-pomidorowa - bez drożdży. Na żytnim spodzie.

Drożdży brak, a ochota na pizzę jest.
Co wtedy zrobić?
Upiec pizzę bez drożdży.

Tym razem prezentuję pizzę o spodzie z dodatkiem sody.
Mam jeszcze w planach jakąś otrębową, bez żadnych spulchniaczy.
Jednak to za jakiś czas.



4 porcje - pizze:

ciasto:
2 szklanki mąki żytniej typ 500/720
3/4 szklanki wody
1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki sody
łyżeczka ksylitolu (bądź innego słodziwa)
łyżeczka soli

wierzch:
4 łyżki przecieru pomidorowego dobrej jakości
2 garści szpinaku
8 ząbków czosnku
2 pomidory
opakowanie mozzarelli mini, ok. 150g
kiełki na patelnię

dodatkowo:
4 łyżeczki oleju lnianego

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na 4 części. Z każdej części uformować placek - spód na pizzę.

Na każdym placku rozsmarować po łyżce przecieru pomidorowego. Następnie posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem. Ułożyć listki szpinaku. 
Mozzarellę pokroić z plasterki, tak samo jak pomidory. Poukładać wszystko na przyszykowanych pizzach. Wierzch każdej pizzy posypać kiełkami.

Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30-35 minut.

Przed podaniem każdą pizzę skropić łyżeczką oleju lnianego.

UWAGA: olej lniany nie jest konieczny. Możemy użyć oliwy z oliwek bądź oleju rzepakowego.





1 komentarz:

  1. Wygląda pysznie, też robię z mozzarellą, w lidlu teraz tydzień hiszpański, więc będę robić z salami chorizo, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...