22 sie 2013

Pizza z ziemniakami żytnia

Nietypowa.
Smaczna.
Zdjęcia niezbyt dobre wyszły, ale mam nadzieję, że coś tam widzicie ;)

Przepis pochodzi z "Smaki życia". Nie pamiętam już, który to numer.



6-8 porcji

ciasto:
0.5k maki żytniej typ 500
30g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki letniej wody

dodatkowo:
200g młodych ziemniaków (umytych, ze skórka)
200g mozzareli
rozmaryn
sól, pieprz

Składniki na ciasto przekładamy do miski, zagniatamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

Gdy ciasto urośnie, dzielimy je na 4 części. Z każdego kawałka formujemy placek na pizzę.
Ziemniaki kroimy na bardzo cieniutkie plasterki. Obkładamy nimi packi. Układamy kawalki mozzarelli. Posypujemy sol, pieprzem i rozmarynem do smaku.

Pizzę pieczemy w nagrzanym do 220st.C piekarniku ok. 25-30 minut.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...