31 maj 2013

Koktajl bananowo-czekoladowy

Mój ulubiony koktajl.
Duża zawartość magnezu i potasu - to czego najbardziej mi potrzeba.

 

Sałatka ze szczawiu z jabłkiem i cebulą

Druga w tym sezonie sałatka ze szczawiem.
I chyba już ostatnia.
Za rok do powtórzenia.
Poprzednią sałatkę możecie znaleźć tutaj: KLIK
Sałatka z kiwi.
Tym razem prezentuję Wam sałatkę z jabłkiem.
Jak widać szczaw dobrze komponuje się i z warzywami i z owocami.



27 maj 2013

Szybka wiosenna zupa

Moja dzisiejsza kolacja


Czarna fasolka w smakach meksykańskich

Kuchnia meksykańska odzwierciedla przyrodę, kulturę i ludność Meksyku. Łączy w sobie tradycje tubylczych Indian i wpływy hiszpańskich konkwistadorów. Opiera się głównie na kukurydzy i roślinach strączkowych, a także różnych odmianach papryki i chili. 
Meksykańska kuchnia łączy wpływy Starego i Nowego Świata. Wiele popularnych składników potraw, takich jak pomidory, ostra papryka, mięso indycze, wanilia, czekolada i kukurydza, znano tu jeszcze w czasach prekolumbijskich, inne zaś, jak nabiał, wołowina, mięso kurcząt, pszenica, cebula i czosnek, przywieźli z sobą Hiszpanie i Francuzi. Potrawy oryginalnej kuchni meksykańskiej są dość pikantne i aromatyczne, głównie dzięki dodatkowi - przyprawy chili. Dlatego osoby, które wolą łagodniejsze jedzenie, powinny zamawiać potrawy sin chile, czyli bez chili.

Poniżej przedstawiam przepis na prostą fasolkę w sosie.
Można ją podawać z ryżem bądź ziemniakami.


25 maj 2013

Kotlety z grochu

Może czasem lepiej zjeść coś innego niż tradycyjnego mielonego?


Prosta pasta z makreli

Polecam szybką, prostą w przyszykowaniu pastę z makreli.

Przepis podaję na tzw. bazę, jednak można urozmaicać ją poprzez dodanie ulubionych warzyw: świeżych ogórków, ogórków kiszonych, papryki, rzodkiewki itp.


24 maj 2013

Czekoladowo-kokosowa owsianka z granatem


Domowy budyń

Zrobienie budyniu własnej roboty niewiele się różni od takiego z torebki. Także czas wykonania jest podobny. Za to smak...... o niebo lepszy :)

 

Murzynek (żytni)

Ciasta chyba nie muszę przedstawiać :)

 

Szybkie lody malinowe

Idealne na ciepłe dni.

  

Koktajl zielony


Jest to koktajl z diety strukturalnej doktora Bardadyna.

Pisze, że odchudzający - tego nie wiem, bo tak na mnie nie działa.

Jednak ja polecam go z innego powodu.

Bardzo dobrze działa na organizm, pity regularnie sprawia, że człowiek ma jakby więcej sił, czuje się lepiej.

Więcej o koktajlach strukturalnych: KLIK


Sałatka ze szczawiu z kiwi - wiosennie

Do tej pory ze szczawiu robiłam jedynie zupę.
Pomyślałam jednak, że może warto spróbować dodać go gdzie indziej.
Dzisiaj przedstawiam Wam iście wiosenną sałatkę.
Starałam się aby smaki były do siebie podobne i zgrane.
Udało się, sałatka wyszła smaczna.
 I pięknie wygląda. Prawda? 
Mam jeszcze w planach zrobić sałatkę szczawiową z jajkiem...


Sos winegret

Miałam podać jego skład w jednej sałatce, ale pomyślałam, że lepiej jak przepis będzie osobno.
Na pewno jeszcze nie jeden raz mi się przyda. Nie będę musiała się wtedy powtarzać, tylko wrzucę link do niego.

Sos winegret to taki jeden z typowych sosów do sałatek.
Ja robię go w moździerzu, najlepiej mi się go tam miesza.


Szybka pasta bananowa

Lubię tę pastę.
Nie wymaga wiele pracy.
Do tego jest słodka, pomimo braku cukru.
Pycha.


23 maj 2013

Syrop z sosny

Po miodzie z mniszka lekarskiego (KLIK), przyszła kolej na syrop sosnowy.

Syrop przyrządzamy z młodych pędów sosny (do 12 cm długości).
Najlepiej zbierać je w maju, czyli teraz.

Syrop z sosny to naturalny lek na kaszel i przeziębienie.
Nawet małe dzieci mogą go stosować.
Bogaty jest w witaminę C oraz sole mineralne, dzięki czemu posiada wiele dobrych właściwości:
- wzmacnia cały organizm;
- dobrze działa na nieżyt dróg oddechowych, suchy kaszel, chrypę;
- działa wykrztuśnie, udrożnia drogi oddechowe;
- przynosi ulgę przy zapaleniu oskrzeli;
- łagodzi katar i ból gardła;
- działa napotnie.

Syrop możemy pić prosto z łyżeczki, smarować nim kanapki, dodawać do herbaty.

Gotowy syrop możemy przechowywać podobno do 8 lat w ciemnym miejscu.


Chleb wielozbożowy fasolowy (na zakwasie)

Praktycznie cały chleb powstał dzięki uprzejmości BadaPak (KLIK)

Polecam ten sklep internetowy, ponieważ można go okreslić znanymi nam wszystkim słowami:
"dobra jakość za rozsądną cenę".

Kupowałam już w nim, przed rozpoczęciem testów,
więc to na pewno nie żadna ściema ;)
Podobają mi się i towary i obsługa.
Tak więc nie mam żadnych zastrzeżeń co do BadaPak.

Jeśli chodzi o chleb: jest to kopalnia wartości odżywczych. 3 zboża. Amarantus. Czarna fasola.
Zakwas.
Czego chcieć więcej?



22 maj 2013

Surówka z rzodkwi i marchewki ze słonecznikiem

Ostatnio rozsmakowałam się w surówkach.
Co dla mnie jest dziwne, biorąc pod uwagę, że do tej pory praktycznie ich nie jadłam.

Widzę jednak, że Wy uwielbiacie surówki.
Widać to po najczęściej obserwowanych (patrz: prawa strona bloga).
W pierwszej trójce znajdują się przepisy na dwie moje surówki.

Tym razem propozycja pochodzi z blogu Quchnia-Wege.
Link do przepisu: KLIK


Kotlety pieczarkowe

Pyszne kotleciki z bloga Quchnia-Wege.

PS. Nie dodałam panierki. Akurat nie miałam nic bez-pszennego w domu.
PS2. Nie dodałam jajka. Kotleciki i tak dobrze się sklejają, a pewnie z dodatkiem jajka rozwalałyby mi się na patelni, bo masa byłaby zbyt płynna.
PS3. Przepis pochodzi stąd: KLIK


Curry grochowe?

Taki mój mały eksperyment ;)
Czym zastąpić mięso aby białka nie zabrakło.

Wyszło smacznie.
I zdrowo.
A do tego kolorowo :)



21 maj 2013

Kwiatowy tort truskawkowy (żytni)

Tort powstał specjalnie na rocznicę Komunii moje córki.
Myślę, że na inne uroczystości majowe też świetnie się nada.

Inspiracją dla mojego tortu był wypiek Mienty - kolorowy torcik KLIK

Tort jest lekki, nie zasłodki.
I tak, bez można zjeść :)

Kwiatowy tort truskawkowy (żytni)

20 maj 2013

Woda smakowa i owoce zanurzone w kostkach lodu... DOMOWA WODA SMAKOWA

Wystarczy moment i sami możemy zrobić sobie wodę smakową.
Nie dość, że zdrowsza, niż kupna.
To do tego równie smaczna,
bez cukru.
A jak pięknie wygląda.

Zobaczcie sami:

19 maj 2013

Muffiny jabłkowe z cynamonem (orkiszowe)

Dzisiaj jest DZIEŃ PIECZENIA,
tak więc przedstawiam Wam moją propozycję
na pieczone słodkości :)

PS. Orkisz też jest pszenicą. Jednak w większości przypadków on nie uczula. Wiąże się to z tym, że orkisz nie był/jest tak modyfikowany genetycznie jak innego rodzaju pszenica. Dzięki temu ma inną cząsteczkę białkową i alergicy zazwyczaj orkisz tolerują (jednak Ci uczuleni na gluten orkiszu powinni dalej unikać!).
Mąkę orkiszową otrzymałam do testowania dzięki uprzejmości BadaPak (KLIK). Ja ze swojej strony mogę ją polecić, bo świetnie zastępuje tradycyjną mąkę pszenną. Nadaje się i do wypieków na słodko i słono. Do pieczywa można użyć dwóch rodzajów mąki orkiszowej, tej bardziej oczyszczonej, a także razowej.
 

17 maj 2013

Porady ciotki klotki, czyli jak UGOTOWAĆ PRAWIDŁOWO ZIEMNIAKI

Czy na pewno wiesz jak prawidłowo ugotować ziemniaki?
źródło zdjęcia: http://info.ecomania.com.pl/testowa-sklep/warzywa/ziemniaki-ekologiczne-25kg/

Cytrynowy sernik na zimno

Po takim serniku nie będziesz mieć dietetycznych wyrzutów sumienia :)


Racuchy rabarbarowe (żytnie)

Przepis oparty na recepturze znalezionej w starej "Kuchni Polskiej".


Pierogi żytnie z tuńczykiem

Nawet typowo polskie, tuczące potrawy można przerobić na takie sprzyjające zdrowiu.

Przedstawione pierogi nie zostały ulepione ze zwykłej pszennej mąki, ale z bardziej wartościowszej mąki żytniej. Do tego farsz nie jest typowym tłustym mięsnym nadzieniem, a użyto niskokalorycznego, jednak bogatego w białko tuńczyka. Oczywiście do ciasta użyłam oleju rzepakowego, który jest bardzo zdrowy i korzystnie wpływa na nasze samopoczucie i sylwetkę.


Jak śliwka w sernik

Sernik to moje najukochańsze ciasto.
Uwielbiam wszystkie pieczone serniki. Byleby miały jak najmniej ciasta, a jak najwięcej masy twarogowej :)
Serniki na zimno też lubię, jednak pieczone rządzą.
Dzisiaj przepis na mini-serniczki ze śliwką.
Za suszonymi śliwkami nie przepadam, jednak tutaj idealnie pasują.
Polecam wszystkim.


Fasolka na pikantnie z pomidorami i bazylią

Moja wersja fasolki po bretońsku. Bez mięsa. Z pikantnymi dodatkami. A jak z pomidorami to i bazylią. 
PS. Do przyrządzenia fasolki użyłam keczupu. Ze swojej strony polecam wybierać dobry jakościowo keczup, która ma dużą ilość pomidorów. Nie warto używać "pomidoropodobnych" produktów.


Chipsy z jabłka

 

16 maj 2013

Zupa z cukini i zielonego groszku

 

Miód z mniszka lekarskiego

Strasznie byłam ciekawa tego miodu. Zrobiłam więc kilka słoiczków na próbę.
Jeśli przejdą próbę w tę zimę, w następnym roku na pewno zrobię większy zapas.

Z tego co wyczytałam taki miód jest bardzo zdrowy.
Pomaga zwalczać infekcje.
Podobno ma niesamowite działanie przy chorobach wątroby, wypryskach skórnych i cukrzycy.
Podobno jest pomocny w odchudzaniu.
A także uspokaja.


15 maj 2013

Gulasz fasolowo-ziemniaczny

Następny pomysł z QuchniWege.
Robiłam ten gulasz już w zeszłym roku.
Jako jednak, że i zdjęcia chcę odświeżyć przed wstawieniem je na nowego bloga,
a jednocześnie wysłać propozycję na trwający u Karoliny konkurs KLIK.

Jednak to nie są główne powody tego, że odświeżam przepis.
Gdyby gulasz nie był smaczny, to raczej by się tutaj nie pojawił :)


Pieczone ziemniaki faszerowane tuńczykiem

U mnie w domu najczęściej podaje się ziemniaki gotowane. Od czasu do czasu smażone/duszone. Jednak pieczone w łupinkach zawitały pierwszy raz.

Zawsze miałam obiekcje do jedzenia ziemniaków w skórce. Młode - owszem. Ale takie starsze? Zawsze jadłam obrane. Okazało się, że to błąd. Wystarczy dobrze ziemniaczka wyszorować i okazuje się, że ta łupinka to najsmaczniejszy element pyry. Od teraz częściej będę piec ziemniaki w łupinkach.


13 maj 2013

Kartoflanka z porami

Składników niewiele.

Pracy niewiele.

Do tego smaczna.

Czego chcieć więcej?


Chłodnik arbuzowy

W sklepie pojawiają się już arbuzy.
Niedługo zacznie się na nie sezon.
Może przyrządzicie oto taki chłodnik?

Jest on dość specyficzny.
Słodkość arbuza połączyłam ze słonym smakiem fety.
Jeśli nie wyobrażasz sobie takiego połączenia, użyj np. mozzarelli.
Ma ona dość neutralny smak.

Zupę wzbogaciłam dodaniem makaronu.
Jest wtedy bardziej syta.


Zupa buraczkowa z fasolą

 

Zupa fasolowo - cebulowa

Moja rodzinka uwielbia tą zupę. Wszyscy się nią zajadają :) Polecam


Zupa bananowa na ostro

Napiszę Wam,że mi ta zupka smakowała. Tyle, że ja jestem "inna" jeśli chodzi o mieszanie smaków i wiem, że nie każdemu taki zestaw się spodoba. Ja jestem na tak, mój Mąż nie do końca ;) Podobną zupkę widziałam kiedyś w przepisach "Odchudzającej książki kulinarnej". Moja założenia ma podobne, czyli banan na pikantnie, tyle, że wykonanie inne.


Krem brokułowo-paprykowy


 

Grochówka

Zauważyłam, że ta tradycyjna zupa wywołuje spore emocje. Bazując na tym, co mówią znajomi, grochówkę można albo uwielbiać, albo nie cierpieć. Na pewno nie jest zupą, którą się je ot tak, aby zabić głód. Ja należę oczywiście do grona osób, które uwielbiają tę pyszną, sycącą zupę. Poniżej przepis na dość oszczędną w składnikach wersję tej popularnej zupy.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...