30 lip 2013

29 lip 2013

Zachować smak czarnej porzeczki na zimę

Nie lubię czarnej porzeczki.
Po prostu nie cierpię jej, jak jest świeża.
Sam zapach mnie odpycha, nie wspominając o smaku.

Jednak kocham czarną porzeczkę przetworzoną.
Dżemy soki, kompoty, w ciastach, deserach...
Pycha...
Dzisiaj przedstawiam 3 pomysły jak zachować smak czarnej porzeczki na zimę.

Krokodylki, ogórki na ostro

Dlaczego krokodylki?
Bo w sumie takie ogóreczki swoim kształtem przypominają tego zwierzaka.

Pierwszy raz je zrobiłam i już odniosły sukces.
Każdemu zasmakowały, kto je spróbował.

Przepis znalazłam u Pyszne Kaprysy, KLIK



Ogórki kiszone

'Must have' jeśli chodzi o przetwory z ogórków.


21 lip 2013

Krokiety brokułowe

Koślawe wyszły mi te krokiety,
niestety na początku naleśniki się rwały.
Chciałam usmażyć je jak najcieniej, jednak wychodzi na to, że mąka żytnia jest delikatniejsza niż pszenna.
Przy posmarowaniu farszem jedynie przez sam środek, podczas składania naleśnika w krokiet
wszystko pękało.
Ale po kilku próbach w końcu doszłam jak zwijać naleśniki z mąki żytniej tak, aby były całe.

Nie mniej zdjęcia nie są zbyt ładne.
No, ale mam nadzieję, że niedługo je podmienię na coś smakowitszego...

A same krokiety polecam, bo są pyszne.


20 lip 2013

Konkurs, Kino od Kuchni, Szczecin

Zapraszam na konkurs organizowany przez Manufakturę Ciastek.
Konkurs zorganizowany jest dla mieszkańców Szczecina i jego okolic.
Do wygrania są podwójne bilety na najbliższy projekt Kino od Kuchni.
Więcej info na blogu Manufaktury Ciastek: KLIK


19 lip 2013

Masło i twaróg domowej roboty

Dostałam niedawno mleko prosto od krowy.
U mnie w domu raczej takiego się nie napijemy,
niestety nauczyliśmy się pić chudsze "U-Ha-Te" mleka ze sklepowej półki :/
No więc pomyślałam, że może warto takie mleczko jakoś przetworzyć.
Poszperałam po necie i okazało się, że można bardzo prosto zrobić twaróg i masło.

Było wiele przepisów, aby coś tam dodać (jogurt, śmietanę itd.),
ale jak się okazuje, do wytworzenia małą i twarogu nie trzeba tak naprawdę żadnych dodatków.
No, może ewentualnie można je wzbogacić o ulubione zioła, aby uzyskać produkty "smakowe".


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...