22 gru 2013

Miodowe ciasteczka na choinkę (gryczane, bez glutenu)

Przepis znaleziony przy okazji robienia ozdób choinkowych.
Był w książce z robótkami ręcznymi dla dzieciaków.
Trochę przerobiony, tak by można użyć mąki gryczanej zamiast pszennej.


Modra kapusta z rodzynkami i jabłkiem

W tym roku postanowiłam odpuścić sobie bigos na Święta,
za to wykorzystując ostatnią już w mojej lodówce kapustę,
przy pomocy przepisu z "Kuchni polskiej",
zrobiłam inny kapuściany dodatek.


Orzechowy makowiec (bez glutenu)

Niezbyt przepadam za makiem.
Za makowcem tym bardziej.
Jednak od pewnego czasu próbuję dodawać mak do różnych wypieków.
Teraz przyszła kolej na pierwszy mój w życiu makowiec.


21 gru 2013

Chleb żytni z dodatkami. Na Święta i nie tylko.

Myślałam nad tym jak urozmaicić pieczywo, aby i ono miało świąteczny charakter.
Dodałam więc kilka dodatków, takich które kojarzą się ze Świętami.
Taki chleb pasuje zarówno do słodszych smarowideł, jak i świątecznego pasztetu czy szynki.

Na razie upiekłam jeden bochenek, jednak w planach są następne cztery :)


19 gru 2013

Kotleciki jęczmienne czosnkowe

Świetny zamiennik tradycyjnych mielonych.
O dość mocnym posmaku czosnku.


Pstrąg pieczony w ziołach

Jak tylko stałam się szczęśliwą posiadaczką Lidlowej książki "Pascal kontra Okrasa",
postanowiłam od razu wypróbować jeden z przepisów.
Padło na pstrąga.
Jest to ryba, która szykowałam i smakowałam dopiero pierwszy raz.
Najpierw wypróbowałam ją pieczoną (patrz poniższy przepis), a drugi dzień uparowaną KLIK.
I tak i tak smakuje bardzo dobrze, więc na stałe wejdzie do mojego menu.
Co do przepisu z książki, ryby nie serwowałam  z podanym w książce sosem, tylko ułożyłam ją na sałacie lekko skropionej sokiem z cytryny.

18 gru 2013

Gotowany na parze pstrąg z "frytkami" z białej rzodkwi

Dzisiaj proponuję Wam coś lekkiego na lunch czy obiad.
Myślę, że idealnie nada się na okres poświateczny, gdy przejedzone brzuchy będą "wołały" o coś lekkiego do zjedzenia :)

16 gru 2013

Muffinki serowo-piernikowe z jabłkiem (mąka gryczana, bez glutenu)

Zostało mi trochę masy serowej do naleśników,
postanowiłam więc ja użyć do babeczek.
Ciasto piernikowe jest trochę oszukane ;)
Nie zawiera miodu.
Jednak w smaku nie odbiega wiele od typowego piernika.

Keks z kandyzowaną skórką i olejem rzepakowym (mąka kukurydziana, bez glutenu)

Miał być keks na Święta.
Był teraz :)
Tak mi się zachciało, więc zrobiłam.
Chociaż nie wykluczone, że na Święta też go zrobię.
Pyszny jest...

14 gru 2013

Śledź w śmietanie

Święta tuż, tuż.
U mnie nigdy nie może zabraknąć śledzi na stole.
Czy to Boże Narodzenie czy Wielkanoc :)
W tym roku planuję tradycyjne śledziki w occie KLIK, a także dwie sałatki.
Natomiast poniżej przedstawiam Wam jeden z najbardziej znanych sposobów przyrządzania tej ryby - śledź w śmietanie.



13 gru 2013

Szybki sodowy chleb sojowy (bez glutenu za to z olejem rzepakowym)

Uwielbiam chleby z soja.
Kocham te ziarna w kanapkach :)
Dlatego ostatnio naszło mnie, aby spróbować upiec własny chleb z soja.
Chleb szybki, bo sodowy.
Do tego do wypieku użyłam oleju rzepakowego.
I muszę przyznać, że to był strzał w dziesiatkę bo:  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem
kwasów omega - 3 i dlatego użyty w wypieku pieczywa (chleba naszego codziennego) sprawia, że już od samego rana, podczas śniadania, dostarczam sobie wraz z kanapkami te cenne tłuszcze”

12 gru 2013

WYNIKI KONKURSU "Świąteczny konkurs Bez Pszenicy z BadaPak"

Wyniki miały być jutro.
Jednak, że już w sumie mam wybranych zwycięzców,
więc ogłaszam to dzisiaj.
 
Pierwsze miejsce zajmuje
Magda Horabik.
Otrzymuje Ona zestaw produktów BadaPak.
Przy Jej propozycji pociekła mi ślinka :)
 
Natomiast wyróżnienia, czyli kody rabatowe do sklepu BadaPak, otrzymują
Patrycja
oraz
Justyna.
 
Dziękuję wszystkim za wzięcie udziału w konkursie.
Każde propozycje były bardzo kuszące :)
Mam nadzieję, że w niedługim czasie, już w nowym roku, uda mi się zorganizować nowy konkurs.
 
 
 


10 gru 2013

Szybkie gryczane pączuszki smażone w oleju rzepakowym (bez glutenu)

Chodziły za mna, chodziły.
No i wychodziły :P

Do smażenia polecam użyć olej rzepakowy, ponieważ jest on do tego idealny. Może być podgrzewany do wysokich temperatur, dzięki czemu nie wytwarza szkodliwych substancji. Do tego:  „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega - 3 i dlatego używam go do wszystkiego”


8 gru 2013

Kasza kukurydziana z egzotycznymi owocami

Kaszkę kukurydziana użyłam po raz pierwszy.
I muszę przyznać, że nie ostatni.
Idealnie sprawdza się w wersjach śniadaniowych.
Ta tutaj świetnie nadaje się na chłodniejsze poranki, ponieważ dzięki przyprawom rozgrzewa, a do tego obecnie trwa sezon na egzotyczne owoce, przez co sa one tańsze.


6 gru 2013

Gołąbki z czerwonej kapusty, wegetariańskie, z soja i suszonymi pomidorami

2 główki czerwonej kapusty zalegały mi w kuchni.
Postanowiłam choć częściowo je wykorzystać zanim zmarnieja.
Została mi jeszcze jedna główka, ja wykorzystam jak wymyślę coś dobrego ;)
Tymczasem proponuję Wam gołąbki...

Gołąbki podawałam z keczupem, ale i inne sosy pomidorowe powinny pasować.
Uwielbiam połączenie gołąbki + keczup :)


2 gru 2013

Szybkie ciasto cytrynowe (na mące kukurydzianej, bez glutenu)

Szybkie, proste ciasto o cytrynowym posmaku.
Idealne, gdy zachce nam się czegoś słodkiego, a nie mamy ochoty stać długo w garach.
Ukręcenie tego ciasta zajmuje dosłownie 5 minut, później tylko pieczenie.
I gotowe.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...