19 lut 2014

Bułki migdałowe (bez glutenu)

Bułeczki te przygotowałam specjalnie do postu, który opublikowała autorka bloga Pozytywne Żywienie KLIK.
Wprowadziłam tylko jedna zmianę, zamiast mączki migdałowej użyłam tartych migdałów BackMitt.

Bułki migdałowe (bez glutenu)
Bułki migdałowe (bez glutenu)



8 sztuk

filiżanka tartych migdałów lub mączki migdałowej
filiżanka mielonego siemienia lnianego
4 łyżeczki proszku do pieczenia, bezglutenowego
4 łyżeczki chłodnego masła
4 białka jajek

Białka ubij na sztywną pianę.
W misce zmieszaj tarte migdały, siemię lniane i proszek do pieczenia. Dodaj masło, lekko zagnieć. Dodaj ubite białka, wszystko razem dokładnie połącz.
Nakładaj łyżką bułeczki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz bułki w nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 15 minut.

Bułki migdałowe (bez glutenu)
Bułki migdałowe (bez glutenu)
Bułki migdałowe (bez glutenu)

11 komentarzy:

  1. Ciekawe te bułeczki :) Czuję, że muszą być dobre.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow, muszą mieć ciekawy smak. a na słodko to już w ogóle! <3

    OdpowiedzUsuń
  3. miekkie puszyste czy raczej twardawe?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wierzch twardawy/chrupiacy, środek miękki, jednak nie puszysty

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam-uwielbiam domowe pieczywo. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ciekawe, jeszcze takich nie jadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawe czy udały by się z żelem lnianym zamiast jajek...

    OdpowiedzUsuń
  8. Są bez sody, proszku? A będą miękkie w środku jeszcze następnego dnia? Pytam bo niektóre bułki są pyszne i miekkie zaraz po upieczeniu, a następnego dnia są twarde i zbite.

    OdpowiedzUsuń
  9. Az 4 lyzeczki proszku do pieczenia ??
    Cos to nie tak chyba

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...