19 mar 2014

Tarta na cieście parzonym z masą budyniową i dżemem malinowym (gryczana, bezglutenowa)

To miała być karpatka.
Wyszła tarta, hehe.


ciasto:
150g masła
1 szklanka wody
1 szklanka mąki gryczanej
4 jajka

budyń:
3 szklanki mleka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru waniliowego
2 łyżki cukru

dodatkowo:
150g masła
1/2 słoika dżemu malinowego

Szykujemy ciasto. Masło gotujemy z wodą. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Studzimy.
Gdy ciasto będzie ostudzone, dodajemy po jednym jajku i miksujemy.
Wykładamy do natłuszczonej i wysypanej mąką formy na tartę.
Pieczemy 35 minut w temp. 180st.C.
Powstałe na cieście bąble po upieczeniu nakłuwamy.

Budyń:
Gotujemy 2 szklanki mleka z obydwoma cukrami. 
Do ostatniej szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

150g masła ucieramy dodając stopniowo zimny budyń. Gdy będzie gotowy, wylewamy krem na upieczone ciasto. Polewamy rozpuszczonym na wolnym ogniu dżemem malinowym.

Wstawiamy do schłodzenia do lodówki.



1 komentarz:

  1. Mniam - tarta wygląda naprawdę apetycznie, i ten pięknie spływający dżem .. <3

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...