31 sty 2014

Tawa tawas (mąka żytnia)

Te ciastka przypadkiem gdzieś mi się rzuciły w oczy.
Poszukałam trochę i znalazłam je na blogu Kuchni Ireny i Andrzeja KLIK.
Jest to boliwijska potrawa, na blogu polecana jako słodki obiad.
Jednak dla mnie ewidentnie kojarza mi się ze specjałami, które podajemy podczas tłustego czwartku (faworki, róże karnawałowe itp.). Myślę, że będa idealnie pasować do innych wypieków z tego dnia :)


18 sty 2014

Piegus pod kołderką (kukurydziany, bez glutenu)

Telefon. 
W słuchawce słychać tylko "wstawiaj wodę na herbatę, niedługo będziemy".
Ok. No, ale co zrobić gdy nie ma nic do tej herbaty/kawy?
Upiec szybki placek.
Chociażby taki piegusek :)
Wyratował mnie ostatnio z "opresji", gdy goście zapowiedzieli się godzinę wcześniej :)


16 sty 2014

Dorsz na duszonej kapuście

Szybka w przyrządzeniu potrawa, bo i pomysł zaczerpnięty z książki dotyczącej szybkiego gotowania.
"Szybka kuchnia. Wykwintne smakołyki na każdy dzień".

Proste, a bardzo smaczne danie.
Do tego niskokaloryczne. 
By było bardziej treściwe możemy podać je z gotowanymi ziemniakami czy kaszą.

Zupa marchewkowa z soczewicą

Zauważyłam w statystykach, że sporym zainteresowaniem cieszy się zupa z fasolą mung KLIK.
Jeśli wypróbowaliście ją i Wam zasmakowała, proponowana przeze mnie obecnie zupa marchewkowa z soczewicą, również powinna przypaść Wam o gustu.
Ja się nią zajadałam przez ostatnie dwa dni.

Jeśli chodzi o przepis, inspiracją dla tej zupy była propozycja zawarta w "Odchudzającej książce kucharskiej" dotyczącej diety strukturalnej.


5 sty 2014

Tort Sachera (mąka gryczana)

Tort Sachera od kilku lat robiłam jeden raz w roku.
Na swoje urodziny, które wypadają w Wigilię.
Była to już niemal tradycja, gdy po kolacji wigilijnej, przy herbacie całą rodziną wcinaliśmy ten czekoladowy wypiek.

Niestety 2 lata temu zgubiłam swój niezawodny przepis.
Próbując innych przepisów tort mi niestety nie wychodził, przez co zniechęciłam się do jego robienia. Z tego powodu na Święta 2012 roku upiekłam coś innego.

Jednak tęskno mi było jakoś niego, więc postanowiłam na ostatnią Wigilię podjąć kolejną próbę.
Tym razem miało być ciężej, bo oprócz wykorzystania innego przepisu niż mój ten zagubiony,  nie mogłam już użyć do jego wypieku mąki pszennej.
Tak więc, z pewną obawą, wykorzystując przepis zamieszczony na Moje Wypieki oraz wprowadzając pewne modyfikacje, powstał torcik, który, ku mojemu zaskoczeniu, był najlepszą wersją tego ciacha jaki kiedykolwiek zrobiłam.

Ten tort ma tyle samo zwolenników co i przeciwników. Niektórzy skarżą się m.in. na to, że ciasto jest zbyt suche. Jeśli chodzi o podaną przeze mnie wersję, ciasto jest bardziej wilgotne. Co mile mnie zaskoczyło. Wiem też, że ta wersja znacznie różni się od oryginalnego przepisu, jednak jest to moja interpretacja. Nie uznaję jej jako jedyną i słuszną :)

Niestety jakość zdjęć nie powala. Tort zrobiłam niedługo przed kolacją wigilijną. Było już ciemno, a mój taniutki aparacik nie jest stworzony do takich warunków.
Nie zamieszczam również tortu w przekroju. Tort miał być dla gości/rodzinki, więc głupio byłoby go podać rozciętego.

Kiedyś na pewno podmienię zdjęcia.


Orzechowe renifery

Takie oto renifery wyczarowałam w ramach świątecznego prezentu dla Brata.
Bardzo szybkie w przyszykowaniu, proste, a jak urocze :)

Edit: niezbyt sie popisałam. Precle sa z pszenicy, na co zwróciła mi uwagę jedna osoba na fp. No nic... zaćmiło mnie widocznie ;) zamiast precli możemy np. zrobić poroże z ciasta na świateczne ciasteczka (np. KLIK i KLIK)
Inna opcja może być domalowanie czekolada lub pisakami do dekoracji poroża nam oczkami. Oczka renifera należy wtedy umieścić trochę niżej, tak by zmieściły się rogi ;)

Bigos z jarmużem (wege)

Myślałam nad bigosem z jarmużu.
Jednak znając swoją rodzinkę, wiedziałam, że mogą niechętnie podejść do takiej nowości.
Postanowiłam więc zrobić bigos mieszany.
Bardzo smaczny. 
Jarmuż mocno nie różni się w smaku od kapusty, jednak nadaje bigosowi trochę innego smaku.
Polecam.

4 sty 2014

Trufle

Z winy Oli z bloga OlaMAŁAgotuje, popełniłam na Święta trufle ;)
Nie mogłam się im oprzeć.
Część trufli poszła jako prezent, resztę zjadłam z dzieciakami, które domagały się więcej...


Trufle

3 sty 2014

Sylwestrowe spotkanie blogerów - Szczecin

30 grudnia po raz drugi odbyło się spotkanie blogerów ze Szczecina i okolic (ja jestem ta z okolic :P ).
Pomysłodawczynia była Asia z bloga Manufaktury Ciastek.
Miejsca do spotkania użyczyło nam Public Cafe.

Nie będę się dużo rozpisywać, bo dobra w tym nie jestem.
Było wiele pyszności przyniesionych przez uczestniczki spotkania. Chociaż i tak, każda przejedzona po Świętach, najchętniej wcinałyśmy mandarynki :)
Świetna atmosfera, miłe towarzystwo. Już planujemy kolejne spotkanie :)

Dziękuję wszystkim uczestniczkom za wspaniałe spotkanie.

Na zakończenie mam kilka fotek.
Wybaczcie jakość.
Nie miałam w planach zdjęć, ale moje starsze dziecię, które ze soba zabrałam, dorwało moja komórkę ;)
Mam nadzieję, że coś tam widać na nich...




 

PS. Ta mała, szczerzaca zęby, w katanie niebieskiej, to moja diablica :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...