tag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post1597051131217799248..comments2024-03-12T08:09:00.029+01:00Comments on Bez Pszenicy: Surówka z marchewki i jabłkaKamilahttp://www.blogger.com/profile/17505167166162483806noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-49301226750702444922013-07-07T17:09:25.551+02:002013-07-07T17:09:25.551+02:00A ja lubię puszystą surówkę!..pozdrawiam-:)A ja lubię puszystą surówkę!..pozdrawiam-:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-77520376571504168772013-06-19T12:37:32.745+02:002013-06-19T12:37:32.745+02:00Ps. przymierzam się do cukrowego detoksu, więc zap...Ps. przymierzam się do cukrowego detoksu, więc zapewne niedługo i to co używam, jeśli chodzi o cukier, odejdzie w zapomnienieKamilahttps://www.blogger.com/profile/17505167166162483806noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-50082535862886298052013-06-19T12:36:47.233+02:002013-06-19T12:36:47.233+02:00łyżeczka cukru i to jedynie w przypadku kwaśnych j...łyżeczka cukru i to jedynie w przypadku kwaśnych jabłek to chyba nie jest nic wielkiego? to raz. Dwa - cukru u mnie się duzo nie używa, opakowanie 0.5kg idzie na miesiąc - tyle kupuję dla 5-cio osobowej rodziny. Resztę zastępuję stewią. Poza tym granicę "solenia" łatwiej przekroczyć, niż cukru - piszę to z punktu widzenia mojej rodzinki. Wiem, że zapewne duża grupa osób i cukru i soli nie ogranicza, ale ja piszę na podstawie siebie i tego jak gotuję w domu. I tak jak napisałam powyżej w odpowiedzi: "Surówek praktycznie nie słodzę, bo wybieram słodkie jabłka. I to mi wystarczy. Ale wiem, że niektórzy wolą słodki smak, więc w przepisie podaję ewentualnie dosłodzenie. ". Kamilahttps://www.blogger.com/profile/17505167166162483806noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-71798114963118291182013-06-19T12:25:43.971+02:002013-06-19T12:25:43.971+02:00Soli nie używać, ale cukier to juz można?;) Tak si...Soli nie używać, ale cukier to juz można?;) Tak się składa,że obie nazywane są białą śmiercią:P zresztą nie bez powodu ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-66230099005540927342013-06-06T06:21:15.127+02:002013-06-06T06:21:15.127+02:00Co do marchewki. Starta na grubych oczkach wcale n...Co do marchewki. Starta na grubych oczkach wcale nie jest taka twarda. Ja właśnie nie lubię tej puszystości czy to marchewki czy jabłka, po starciu na małych oczkach. Zresztą to można zauważyć i w innych przepisach. Lubię coś gryźć i czuć co jem. <br />Co do miodu - nie lubię go, dlatego unikam. Surówek praktycznie nie słodzę, bo wybieram słodkie jabłka. I to mi wystarczy. Ale wiem, że niektórzy wolą słodki smak, więc w przepisie podaję ewentualnie dosłodzenie. <br />Jeśli chodzi o sól. Staram się jej jak najwięcej unikać. Nie potrzebuję dosalania, ponieważ smaki i tak są bardzo fajnie wyczuwalne. Poza tym, tu szczypta soli, tam szczypta soli i się trochę tego uzbiera. Wystarczy na 3 dni odstawić sól i nawet mięso czy ziemniaki, które wcześniej wydawały nam się mdłe, nagle nabierają smaku. Dlatego najczęściej jej nie używam, a jeśli już ją gdzieś wpisuję w przepisie (a zazwyczaj to robię), to piszę właśnie albo "do smaku", albo "szczypta". Każdy sobie sam wybierze, czy woli dosalać i czy w ogóle solić.Kamilahttps://www.blogger.com/profile/17505167166162483806noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-70482105313882065462013-06-06T01:14:05.257+02:002013-06-06T01:14:05.257+02:00Marchewka surowa jest twarda, wiec radze ja sciera...Marchewka surowa jest twarda, wiec radze ja scierac na drobnych oczkach tarki a jablka na grubych. Wtedy surowka jest delikatniejsza, puszysta i polecam dodawac troche miodu zamiast cukru.<br />Sol podkresla smak wszystkich skladnikow, wiec nie po to dodaje sie soli aby posolic, lecz dodaje sie szczypte, aby uwydatnic smaki. Tu wspomne, ze do slodkich wypiekow- torty, ciasta, rowniez dodaje sie troszke soli, aby mocniej czuc na jezyku smaki z jakich skladasie dany wypiek:)<br />Pozdrowionka!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-41677388164553278772013-05-13T17:46:06.236+02:002013-05-13T17:46:06.236+02:00Pycha! Samo zdrowie! :)Pycha! Samo zdrowie! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-85177547722277344952013-04-28T10:21:25.725+02:002013-04-28T10:21:25.725+02:00Ja też często robię surówkę z marchwi i jabłek, ch...Ja też często robię surówkę z marchwi i jabłek, choć akurat bez oleju. Nie mogło zabraknąć takiej surówki w marchewkowej akcji! Dzięki :)mismakujehttp://mismakuje.blox.plnoreply@blogger.com