tag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post6401333201563266430..comments2024-03-12T08:09:00.029+01:00Comments on Bez Pszenicy: ABC SzparagiKamilahttp://www.blogger.com/profile/17505167166162483806noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-16180742692772787922019-04-16T12:13:20.921+02:002019-04-16T12:13:20.921+02:00Kto ma okazje byc w Niemczech od kwietnia do czerw...Kto ma okazje byc w Niemczech od kwietnia do czerwca trafi tam na sezon szparagow. Szczegolnie polecam biale szparagi z Brandenburgii z okolic Beelitz, dostepne np. w Berlinie. Tam juz w kwietniu sa pierwsze szparagi, gdyz rolnicy stosuja na polach plastikowe plandeki, ktore powoduja szybszy wzrost roslin, ale tez przyczyniaja sie do produkcji smieci. Szparagi uprawiane bez folii sa lekko zabarwione na rozowo na koncach, a te pod folia sa cale biale. Rolnicy twierdza, ze klient chce tylko biale warzywa... W Niemczech takie szparagi kosztuja ok. 10 Euro za kilogram, ale wg mnie sa smaczniejsze niz te zielone i sa grubsze. Niemcy maja nawet specjalne garnki do gotowania tych warzyw. Bardzo popularne jest tam podawanie szparagow z sosem beszamelowym, zwanym tam sosem holenderskim. W Polsce w moim regionie niestety nie moge kupic takich szparagow, w sklepach sa najczesciej zielone z Grecji...Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7315926193357540460.post-79267106728014830822015-04-17T21:15:05.722+02:002015-04-17T21:15:05.722+02:00Bardzo pomocny poradnik!Bardzo pomocny poradnik!Tysia Gotujehttps://www.blogger.com/profile/13723816972912242441noreply@blogger.com