ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

16 kwi 2013

Gołąbki z soczewicą i kaszą gryczaną

Gdy robiłam te gołąbki rodzinka podśmiewywała się,
że nie ma mięsa,
że wydziwiam.
W momencie gdy spróbowali,
musiałam serwować dokładki ;)
Tak to jest, jak się czegoś nie spróbuje, a już ocenia...


główka kapusty
szklanka zielonej soczewicy
200g kaszy gryczanej
500g pieczarek
sól, pieprz
500ml wody
5 łyżek przecieru pomidorowego
bazylia suszona

Soczewicę zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Kaszę również gotujemy. Wszystko studzimy i przekładamy do miski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy do kaszy i soczewicy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Z kapusty wykrawamy głąb. Moczymy we wrzątku, aż zmiękną liście. Miękkie liście oddzielamy od kapusty, odkrawamy zgrubiałe nerwy i smarujemy farszem. Następnie zawijamy w taki sposób: najpierw boki zginamy do środka, a następnie zwijamy gołąbka zaczynając od góry liścia.

Gotowe gołąbki układamy w wysmarowanym tłuszczem rondlu. Zalewamy sosem, który szykujemy z wymieszanej wody z przecierem, bazylią, solą i pieprzem. Dusimy do miękkości.



1 komentarz:

  1. Właśnie gołąbki duszą się do miękkości. Jutro napiszę jak smakowały gościom. Teraz idę robić ciasto jabłkowo kukurydziane. Dziękuję za przepisy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.