Czy
można odchudzić placki ziemniaczane? Jasne. Wystarczy ziemniaki zamienić
na cukinię, a zamiast lać morze tłuszczu, użyć odrobinki - cukinia
szybciej mięknie od ziemniaków, przez co nie trzeba jej "topić w morzu
oleju".
Propozycja podania: z łyżką serka wiejskiego i kawałkiem łososia.
1 cukinia (ok. 200g)
1 jajko
mąka żytnia
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
kubeczek serka wiejskiego
50g łososia wędzonego
Jeśli
cukinia ma miękką skórę - nie obieramy. Ścieramy cukinię na tarce o grubych
oczkach. Dodajemy jajko, przyprawy oraz mąkę. Mąki dodajemy tyle, aby
placuszki nie były zbyt rzadkie. Ponieważ cukinia jest bardziej
"wodnista" niż ziemniak, sok, który się nazbiera, możemy odlać.
Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Placuszki nakładamy dużą łyżką. Smażymy na "złoty" kolor z obydwu stron.
Przed podaniem dekorujemy serkiem wiejskim oraz łososiem.
świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuń