Gorąco polecam zrobienie jej każdemu.
Jest boska.
Dla 3-4 osób:
1/2 dużego kalafiora
1/2 brokuła
ser żółty, ale ja polecam "Mini gołkę zakopiańską", kupioną w Netto - świetnie pasuje, ok. 100-120g
pół szklanki mleka
łyżeczka mąki żytniej razowej
łyżka masła
sól, pieprz
garść orzeszków ziemnych bez soli
Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, obgotowujemy na parze aby były al dente.
Robimy
coś w stylu beszamelu: masło topimy na patelni, dodajemy mąkę. Chwilę
przesmażamy, aby mąka nie była surowa, dolewamy letniego mleka.
Redukujemy sos aby był lekko gęsty. Doprawiamy solą i pieprzem.
Warzywa wykładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem. Posypujemy startym serem oraz orzeszkami.
Zapiekamy w 200st.C około 20 minut.
Smakowicie :)
OdpowiedzUsuń