ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

7 cze 2013

Risotto z tuńczykiem

Pyszne wyszło.
Co chwilę podjadałam :)
A najlepsze, że jeszcze na dzisiaj mi zostało :)



4 porcje

1 porcja: 345kcal, białko:19g, węglowodany:65g, tłuszcz:2g

1 cebula
2 ząbki czosnku
1 duża zielona papryka
150g pomidorów
100g zielonego groszku
puszka tuńczyka w sosie własnym
50g oleju kokosowego
300g ryżu brązowego
100ml białego wytrawnego wina
4 szklanki warzywnego bulionu odpowiednio doprawionego solą i pieprzem

Cebulę siekamy, złocimy w rozgrzanym rondlu/garnku na połowie oleju kokosowego. Dodajemy ryż, moment przesmażamy, dolewamy wino. Gdy wino wyparuje, zalewamy ryż bulionem. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, aż bulion odparuje, a ryż zmięknie.
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju kokosowego. Przesmażamy na nim pokrojoną w kostkę paprykę i pomidora. Dodajemy zmiażdżony czosnek, groszek i odsączonego z zalewy tuńczyka. Przesmażamy jeszcze ze 3 minuty i odstawimy.
Gdy ryż odparuje, dodajemy do niego tuńczyka z warzywami. Mieszamy. Przed podaniem dekorujemy świeżymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.