ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

29 lip 2013

Krokodylki, ogórki na ostro

Dlaczego krokodylki?
Bo w sumie takie ogóreczki swoim kształtem przypominają tego zwierzaka.

Pierwszy raz je zrobiłam i już odniosły sukces.
Każdemu zasmakowały, kto je spróbował.

Przepis znalazłam u Pyszne Kaprysy, KLIK




 3 kg ogórków gruntowych 4 łyżki soli
  1 główka czosnku
8 łyżek oleju rzepakowego 1,5 szklanki octu 10%
  0,5 kg miodu
  2 łyżeczki sproszkowanej papryki chili 

Ogórki myjemy kroimy na ćwiartki, a następnie, gdy istnieje taka potrzeba, kroimy jeszcze cieniej. Zasypujemy solą, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 4 godziny

Szykujemy zalewę: gotujemy pokrojony w plasterki czosnek, olej, ocet i miód. Po zagotowaniu dodać mieloną paprykę. Wymieszać.

Gdy ogórki odstoją 4 godziny, zlewamy z nich wodę do osobnego naczynia. Ogórki zalewamy zalewą i odstawiamy na kolejne 4 godziny.
Po tym czasie ogórki z zalewą przekładamy do słoików. Na koniec zalewamy ją odstawioną wodą po ogórkach.

Słoiki zakręcamy. Wstawiamy do garnka z gorącą wodą. Pasteryzujemy je ok. 10-15 minut.
Wyciągamy, stawiamy do góry dnem, do ostygnięcia.



1 komentarz:

  1. czy zamiast sproszkowanej chili można dać posiekaną świeżą papryczkę?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.