ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

25 sie 2013

Kefirowe ciasto z syropem (żytnie)

Co zrobić z kefirem, gdy odeszła ochota na jego wypicie?
Upiec ciasto.

Ciasto jest lekkie, niezbyt mocno słodkie (wielbiciele słodkości moga dodać więcej ksylitolu).
Podałam je z konfitura ze skórek pomarańczy - domowej roboty.
Pycha.



 12 porcji

1 porcja: 264kcal, białko:7g, węglowodany:41g, tłuszcz:11g

ciasto:
350g maki żytniej pełnoziarnistej
150g ksylitolu
20g kakao naturalnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
2 jajka
700g kefiru
100g oleju rzepakowego

syrop:
1/2 szklanki wody
100g ksylitolu
20g kakao naturalnego
szczypta soli

Do miski przekładamy wszystkie suche składniki na ciasto. Mieszamy. Dodajemy mokre składniki, wszytko łaczymy dokładnie mieszajac łyżka.
Ciasto przelewamy do formy, ja użyłam kwadratowej. Pieczemy w nagrzanym do 180st. C piekarniku około godziny.
Wyciagamy z piekarnika. Studzimy.

Szykujemy syrop.
Do małego garnka przekładamy składniki na syrop. Dokładnie mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu, nie mieszajac (!), aż płyn zacznie lekko gęstnieć, przypominajac syrop.

Ciasto nakłuwamy dość dokładnie widelcem lub wykałaczka (po to by syrop mógł wchłonać się do środka ciasta). Polewamy wierzch syropem i rozprowadzamy dokładnie na wierzchu. Odstawiamy, aż wszystko wystygnie.


10 komentarzy:

  1. Faktycznie dosyć zdrowe i stawiam na to, że jest smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę same zdrowe składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. niestety , kiedy za trzecim razem nie wyszło zniechęciłam się :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a co się stało, że nie wychodzi? Nie dopieka się, zakalec? czy moze konsystencja nie odpowiada?

      Usuń
  4. zakalec, trzy razy:( za pierwszym razem zrobiłam ciasto wg przepisu, kolejne dwa dołożyłam troche wiecej mąki i nic z tego . zamiast ksylitolu użyłam stewi szkoda bo wygląda pysznie ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie wyszło super, bardzo pyszne i długo zachowało świeżość w lodówce. Może przyczyną zakalca była mąka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakuje :) co do maki, to rzeczywiście może być to. Często maki różnych firm różnia się między soba przez co efekty z ich wykorzystaniem moga być nie takie same

      Usuń
  6. U mnie też niestety zakalec!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pamiętajcie, że tego typu ciasta pieczemy tylko na dolnej grzałce.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.