ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

4 wrz 2013

Żytnie gofry - idealne

Pierwszy raz wyszły mi tak pyszne gofry. 
Testowałam już wiele przepisów, sama próbowałam recepturę zrobić, ale to nie było to.

Te, które zrobiłam 2 dni temu były przepyszne.
Chrupiace z wierzchu, w środku mięciutkie.
Nie wiem czy to tylko kwestia  przepisu, może to to, że użyłam maki żytniej, a może dwie rzeczy na raz.
W każdym badź razie gofry wyszły boskie.

Jeszcze do tego dżem z jabłek (na którego przepis pojawi się niedługo) i żyć nie umierać :)

Przepis znalazłam na blogu KWESTIA SMAKU KLIK



8 gofrów

1 sztuka:  249kcal, białko:5g, węglowodany:19g, tłuszcz:17g

1.5 szklanki maki żytniej typ 500/720
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez pszenicy)
szczypta soli
łyżka ksylitolu
kropla olejku waniliowego
2 jajka
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1.5 szklanki mleka

dodatkowo: ulubione dodatki do położenia na gotowych gofrze, np. dżem, bita śmietana, owoce, cukier puder, syrop klonowy (widoczny na zdjęciu)

Białka oddzielić od żółtek. 
Białka ubić na sztywna pianę ze szczypta cukru. Żółtka odłożyć na później.

Suche składniki wymieszać w misce. Dodać do nich olej, mleko, żółtka, olejek. Wszystko dokładnie zmiksować. Dodać pianę z białek, wymieszać delikatnie łyżka.
Piec gofry na rozgrzanej gofrownicy.
Czas pieczenia jest indywidualny dla danej gofrownicy. Ja piekłam gofry po ok. 6 minut, aby były podpieczone. Kwestia Smaku proponuje 3-3.5 minuty, tak więc musicie dobrać czas pieczenia odpowiedni dla własnego sprzętu.

Upieczone gofry podawać z ulubionymi dodatkami.

20 komentarzy:

  1. Bardzo fajny przepis jaki wypróbuje dla dzieciaków na na dziś. Zawsze do goferków stosuję też dużo dodatków aby urozmaicać ich smak. Szczególnie polecam wszystkim owoce bo fajnie się komponują i nadają im lekkości. Też czasami robię prosty przepis na szybko http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-idealne-gofry/ jaki zawsze wyjdzie. Ale trzeba pamiętać o tym aby je czymś polać czy dołożyć parę owoców. Dziękuję jeszcze raz za wpis, dzisiaj postaram się go spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszły. Zamiast mleka dodałam wody. I bez grama tłuszczu. Wyszły mega chrupiące.

    OdpowiedzUsuń
  3. gofry wyszly swietne. zrobilam z mlekiem ryzowo kokosowym. boskie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam idealne gofry według przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry rewelacja �� innych nie ma co próbować. Super

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.