Kaszkę kukurydziana użyłam po raz pierwszy.
I muszę przyznać, że nie ostatni.
Idealnie sprawdza się w wersjach śniadaniowych.
Ta tutaj świetnie nadaje się na chłodniejsze poranki, ponieważ dzięki przyprawom rozgrzewa, a do tego obecnie trwa sezon na egzotyczne owoce, przez co sa one tańsze.
1 porcja
1/2 szklanki kaszki kukurydzianej
łyżka cukru waniliowego
1/2 granatu
1/2 kaki
1 kiwi
1/2 łyżeczki cynamonu
mielony imbir
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Kaszkę kukurydziana zalać 1.5 szklanki wody. Dodać cukier waniliowy. Gotować dopóki kaszka nie zmięknie i nie wchłonie całej wody.
Kaki i kiwi pokroić w kostkę. Dodać ziarna granatu. Zasypać cukrem trzcinowym. Doprawić mielonym imbirem i cynamonem. Wymieszać. Odstawić, aż owoce puszcza trochę soku i wszystko pokryje się słodka, lepiaca warstewka.
Ugotowana kaszkę przełożyć do miseczki. W środku zrobić zagłębienie, przełożyć w nie owoce.
Zajadać najlepiej na ciepło.
Uwaga: kaszkę kukurydziana możemy zastapić kasza jaglana.
Ale mi narobiałaś ochotę na takie coś na jutrzejsze śniadanko :) szkoda tylko, że nie mam tych wszystkich pysznych składników :(
OdpowiedzUsuń