ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

2 gru 2013

Szybkie ciasto cytrynowe (na mące kukurydzianej, bez glutenu)

Szybkie, proste ciasto o cytrynowym posmaku.
Idealne, gdy zachce nam się czegoś słodkiego, a nie mamy ochoty stać długo w garach.
Ukręcenie tego ciasta zajmuje dosłownie 5 minut, później tylko pieczenie.
I gotowe.



200g mąki kukurydzianej
150g oleju rzepakowego
4 jajka
200g cukru trzcinowego nierafinowanego
50ml soku wyciśniętego z cytryny
1/2 łyżeczki sody
cukier puder

Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na puszysta masę. Dodać sok z cytryny i ucierać dalej. Następnie wsypać mąkę wymieszana z soda oraz wlać olej. Wszystko wymieszać, wylać do natłuszczonej formy.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.
Ciasto wystudzić. 
Wierzch posypać cukrem pudrem.


31 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie ciasto, często robię.
    Zapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasteczka

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanko, mogę użyć białego cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można użyć białego cukru

      Usuń
    2. Aa ja mam inne pytanko..:) Ta porcja składników to na tortownicę o jakiej średnicy?:) Dziękuję:)

      Usuń
    3. Taka zwykła tortownica. Może ok. 24 centymetrów średnicy

      Usuń
  3. Super przepis, zaraz wyprobuje, jako ze jest szybki, tani no i oczywiscie bezglutenowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis, wypróbowałam. Wyszło super, rodzinka zachwycona! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zrobiłam. Przepyszne! Dziękuję za przepis i polecam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze miło mi czytać takie komentarze. Buzia sama się uśmiecha :)

      Usuń
  6. Bardzo fajne , dzisiaj piekłam, nasypałam na wierzch szklankę jagód , super tanie i szybkie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Upieklam już 2 razy
    Pierwszy idealnie wg.przepisu drugi z maki innego producenta i olej rzepakowy. Inny smak. Pierwsze na oleju z oliwek-smaczniejsze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za oliwa średnio przepadam właśnie dlatego, ze zmienia smak. Dlatego w większości przepisów mam olej rzepakowy - jest neutralny. Jednak po to są przepisy aby coś w nich zmieniać i udoskonalać pod własny gust :) jeśli mogłabym zapytać, to czy jest różnica w konsystencji, smaku itd. przy użyciu maki kukurydzianej różnych producentów? Ja używam jednej, wiec porównania nie mam

      Usuń
  8. A ja właśnie piekę. Zrobiłam wszystko według przepisu i prawie w ogóle nie urosło:/ urosła tylko środkowa częsc (piekę w keksówce) i pewnie opadnie jak wyjmę ciasto z piekarnika. Nie wiem co jest nie tak:(

    OdpowiedzUsuń
  9. kochana zrobiłam ciasto, ale podmieniłam make ma pszenna :) wyszło pycha!!! dzis u mnie na blogu z odnosnikiem do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zrobiłam z malinami i wyszło przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszniutkie, ja zamiast cukru dałam 0,75 szkl. ksylitolu

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy da radę zrobić z tego ciasto wegańskie - bez jaj?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mowiac - nie wiem. Nie jestem biegła w wypiekach wegańskich. Musiałabym najpierw sama spróbować je upiec w wersji wege

      Usuń
  13. Ja zrobiłam z białym cukrem ale babeczki. Wyszły piękne i pyszne ;) piekłam je 20 minut. małą część wymieszałam z kakao i na wierzchu zrobiłam czekoladowe wzorki. pozdrawiam i życzę smacznego. Ewa

    OdpowiedzUsuń
  14. Babeczki - tez fajny pomysł :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. A ja na święta dodalam kakao i przyprawę do piernika. Wyszło super. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja na święta dodalam kakao i przyprawę do piernika. Wyszło super. Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale mi narobiłaś smaku na wieczór:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetne, właśnie gotowe! Dziękuję! Już szukam kolejnego przepisu na Twoim blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam robilam pierwszy raz te ciasto i wyszlo bardzo dobre dziekuje za przepis 😊

    OdpowiedzUsuń
  20. Robimy i jemy naokrągło.
    PYCHA!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo fajny przepis na ciasto bezglutenowe polecam każdemu 😃

    OdpowiedzUsuń
  22. A ile na szklanki powinno być tej mąki. Mi jakoś nie wyrosło. Czy ma jakieś znaczenie czy to będzie soda czy proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszne, szybkie i łatwe :) Dzieci tak uwielbiają, że od trzech tygodni co weekend babka musi być u nas z lukrem cytrynowym. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy można dać owoce mrożone

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.