Szybkie, proste ciasto o cytrynowym posmaku.
Idealne, gdy zachce nam się czegoś słodkiego, a nie mamy ochoty stać długo w garach.
Ukręcenie tego ciasta zajmuje dosłownie 5 minut, później tylko pieczenie.
I gotowe.
200g mąki kukurydzianej
150g oleju rzepakowego
4 jajka
200g cukru trzcinowego nierafinowanego
50ml soku wyciśniętego z cytryny
1/2 łyżeczki sody
cukier puder
Jajka utrzeć z cukrem trzcinowym na puszysta masę. Dodać sok z cytryny i ucierać dalej. Następnie wsypać mąkę wymieszana z soda oraz wlać olej. Wszystko wymieszać, wylać do natłuszczonej formy.
Piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 30 minut.
Ciasto wystudzić.
Wierzch posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciasto, często robię.
OdpowiedzUsuńZapraszam serdecznie do mnie na kruche ciasteczka
Mam pytanko, mogę użyć białego cukru?
OdpowiedzUsuńtak, można użyć białego cukru
UsuńAa ja mam inne pytanko..:) Ta porcja składników to na tortownicę o jakiej średnicy?:) Dziękuję:)
UsuńTaka zwykła tortownica. Może ok. 24 centymetrów średnicy
UsuńSuper przepis, zaraz wyprobuje, jako ze jest szybki, tani no i oczywiscie bezglutenowy.
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, wypróbowałam. Wyszło super, rodzinka zachwycona! :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Przepyszne! Dziękuję za przepis i polecam:)
OdpowiedzUsuńZawsze miło mi czytać takie komentarze. Buzia sama się uśmiecha :)
UsuńBardzo fajne , dzisiaj piekłam, nasypałam na wierzch szklankę jagód , super tanie i szybkie.
OdpowiedzUsuńUpieklam już 2 razy
OdpowiedzUsuńPierwszy idealnie wg.przepisu drugi z maki innego producenta i olej rzepakowy. Inny smak. Pierwsze na oleju z oliwek-smaczniejsze
Ja za oliwa średnio przepadam właśnie dlatego, ze zmienia smak. Dlatego w większości przepisów mam olej rzepakowy - jest neutralny. Jednak po to są przepisy aby coś w nich zmieniać i udoskonalać pod własny gust :) jeśli mogłabym zapytać, to czy jest różnica w konsystencji, smaku itd. przy użyciu maki kukurydzianej różnych producentów? Ja używam jednej, wiec porównania nie mam
UsuńA ja właśnie piekę. Zrobiłam wszystko według przepisu i prawie w ogóle nie urosło:/ urosła tylko środkowa częsc (piekę w keksówce) i pewnie opadnie jak wyjmę ciasto z piekarnika. Nie wiem co jest nie tak:(
OdpowiedzUsuńkochana zrobiłam ciasto, ale podmieniłam make ma pszenna :) wyszło pycha!!! dzis u mnie na blogu z odnosnikiem do Ciebie :)
OdpowiedzUsuńJa zrobiłam z malinami i wyszło przepysznie :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpyszniutkie, ja zamiast cukru dałam 0,75 szkl. ksylitolu
OdpowiedzUsuńA czy da radę zrobić z tego ciasto wegańskie - bez jaj?
OdpowiedzUsuńSzczerze mowiac - nie wiem. Nie jestem biegła w wypiekach wegańskich. Musiałabym najpierw sama spróbować je upiec w wersji wege
UsuńJa zrobiłam z białym cukrem ale babeczki. Wyszły piękne i pyszne ;) piekłam je 20 minut. małą część wymieszałam z kakao i na wierzchu zrobiłam czekoladowe wzorki. pozdrawiam i życzę smacznego. Ewa
OdpowiedzUsuńBabeczki - tez fajny pomysł :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA ja na święta dodalam kakao i przyprawę do piernika. Wyszło super. Polecam.
OdpowiedzUsuńA ja na święta dodalam kakao i przyprawę do piernika. Wyszło super. Polecam.
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaku na wieczór:)
OdpowiedzUsuńŚwietne, właśnie gotowe! Dziękuję! Już szukam kolejnego przepisu na Twoim blogu:)
OdpowiedzUsuńWitam robilam pierwszy raz te ciasto i wyszlo bardzo dobre dziekuje za przepis 😊
OdpowiedzUsuńRobimy i jemy naokrągło.
OdpowiedzUsuńPYCHA!!!!!!!
Bardzo fajny przepis na ciasto bezglutenowe polecam każdemu 😃
OdpowiedzUsuńA ile na szklanki powinno być tej mąki. Mi jakoś nie wyrosło. Czy ma jakieś znaczenie czy to będzie soda czy proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńPyszne, szybkie i łatwe :) Dzieci tak uwielbiają, że od trzech tygodni co weekend babka musi być u nas z lukrem cytrynowym. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCzy można dać owoce mrożone
OdpowiedzUsuń