ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

22 mar 2014

Zebra na mące gryczanej (bezglutenowa)

Do dzieci: "Zjecie zebrę?".
Dzieciaki z przerażeniem w oczach: "Nieeee!"
Ja: "To jest ciasto zebra, nie z zebry".
Dzieciaki: "a jak tak, to zjemy".




4 jajka
150g ksylitolu lub cukru
2 łyżki cukru waniliowego
300g mąki gryczanej + 3 łyżki
150g oleju rzepakowego
300g wody gazowanej (można użyć też oranżady)
2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
3 łyżki kakao

Jajka ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę, olej, wodę i proszek do pieczenia. Ucieramy na gładką masę. 
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki, do drugiej - kakao.
Keksówkę (lub tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia. Na środku wylewamy trochę białego ciasta, następnie w środek lejemy ciemne, później białe i tak dalej aż obydwa ciasta się skończą.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 35 minut.

Uwaga: ciasto nie jest zbyt słodkie, dlatego wielbicielom słodkości polecam dodać więcej ksylitolu lub cukru.



9 komentarzy:

  1. O! bezglutenowa :) Zapraszam do mnie- http://inthemorningeverythingisbetter.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ kuszące zdjęcia. Przepis ściągam dla siebie, znaczy - planuje zrobić ciasto.
    Wiele lat temu:
    - Mamo, jak się nazywa to ciasto? - pałaszując spytała córka
    -Pleśniak. - odrzekłam
    - MAMO! CHCESZ NAS OTRUĆ? - rączki z ciastem zatrzymały się w połowie drogi do otwartych już buzi. - Mamo, tu naprawdę jest pleśń?

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna zebra Ci wyszła:) taki piękne pasy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna i bardzo apetyczna zeberka. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ta zebra, muszę zrobić z wykorzystaniem jej mąki.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam to ciasto bo zachęciło mnie wyglądem. Mimo, że pięknie się upiekło to po prostu nie nadaje się do jedzenia. Nikt z całej rodziny nie był w stanie go zjeść. To raczej nie wina przepisu, ale mąki gryczanej. Dlatego nie polecam tego przepisu bo mąka gryczana nadaje dziwny posmak. Jeśli coś z gryki, to tylko wytrawnie- nie na słodko! Przynajmniej wg mojego smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ze smakiem sie nie dyskutuje :) U know z mama gryczna nie ma problemow. Rodzinka zajada I na slodko I na wytrawnie. Zdaje sobie jednak sprawe, ze proponowane przeze mnie wypieki z roznych mak nie kazdemu posmakuja, poniewaz nie kazdy przywykl do takiego smaku. I tak jak gryczana, tak wiem np. ze kukurydziana tez jest maka, ktora ma specyficzny posmak I jej smak w wypiekach nie kazdego przekona. Ja za to zakochalam sie w biszkopcie z Maki gryczanej, dla mnie jest to najlepszy biszkopt ktory kiedykolwiek upieklam :) pozdrawiam

      Usuń
  7. Czy mąka z kaszy gryczanej niepalonej również da radę? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne ciasto! Synek zachwycony-my też nie odmówimy, dziękuję za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.