ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

24 mar 2014

Żytnie rogaliki śniadaniowe

Przepis podejrzałam na PP u Capri KLIK.
Zmieniłam rodzaj mąki na żytnią.
Wyszły bardzo fajne rogale, może nie tak puszyste, jak z mąki pszennej, jednak dalej pyszne.
Idealne na śniadanie.




600g mąki żytniej
3 łyżki oleju rzepakowego
szklanka ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
0.5 łyżeczki soli
4 łyżki śmietany
1 jajko

dodatkowo:
olej rzepakowy
mak lub sezam

Drożdże wkruszamy do miski. Zalewamy mlekim. Dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
Do zaczynu wsypujemy mąkę. Dodajemy resztę cukru, sól, śmietanę, olej i jajko. Zagniatamy na elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy jeszcze odrobinę mąki.
Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, przykrywając lnianą ściereczką.

Podrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część wałkujemy na owalny, podłużny placek.
Zwijamy, jednocześnie naciągając ciasto tak, aby było one coraz węższe. Rogale układamy tak, by koniec ciasta znalazł się pod spodem rogala.

Układamy rogale na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut, aby jeszcze troszkę podrosły. Smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy makiem.
Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 20 minut.



9 komentarzy:

  1. Na pewno smakują wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowe pieczywo to raj dla podniebienia. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe wypieki smakują najlepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam rogaliki na śniadanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ty z tej mąki żytniej wyczarujesz dosłownie wszystko :D dlatego tak często tutaj zaglądam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nominuję Ciebie i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award i zapraszam do zabawy i bloga po odbiór nominacji : http://koperekwkuchni.blogspot.com/2014/03/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają przesmacznie! :-)
    Da się je zrobić na słodko z nadzieniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie robiłam takich z nadzieniem, ale wydaje mi się, że można

      Usuń
  8. Dzisiaj upiekłam wyszły super smaczne. Fajna alternatywa dla rogalików pszennych. (jestem na diecie bez pszennej ze względów zdrowotnych,chora tarczyca)wypróbuje pewnie jeszcze nie jeden przepis. anna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.