ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

20 kwi 2015

Bananowy jogurtowiec na zimno

Dla wielbicieli bananów.





2x jogurt naturalny 500ml
2x 2łyżki żelatyny 
2x pół szklanki wrzątku
2x 1-2 łyżki cukru pudru
2 banany
2 galaretki w dowolnym smaku
2x 300ml wrzątku

Każdą z galaretek rozpuszczamy w 300ml wrzątku. Studzimy. Na dno formy wylewamy pierwszą galaretkę, wkładamy do zamrażarki by stężała. W tym czasie pierwszy jogurt miksujemy z kawałkami banana i cukrem pudrem. 
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w połowie szklanki wrzątku, lekko studzimy, dodajemy do masy bananowej. Mieszamy razem.
Gdy galaretka stężeje, wylewamy na nią masę bananową. Znowu chłodzimy do stężenia. 
Następnie wylewamy drugą galaretkę, chłodzimy.
Na końcu szykujemy ostatnią masę. Postępujemy identycznie, jak z pierwszym jogurtem. Po dodaniu ostatniej masy do formy, wszystko chłodzimy w lodówce. W ten sposób przechowujemy też deser.

Uwaga: nie polecam od razu szykować obydwu mas jogurtowych. Zanim wszystko stężeje, ostatnia masa może także zastygnąć w misce i nie przełożymy jej wtedy do formy.
Uwaga 2: użyłam formy silikonowej na babkę. Polecam formy silikonowe do deserów na zimno, ponieważ łatwo one wychodzą z takiego naczynia. Jeśli użyliśmy formy szklanej, plastikowej czy metalowej, warto na kilka chwil zamoczyć brzegi formy w ciepłej wodzie. Deser łatwiej wyjdzie. 

Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.