ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

17 kwi 2015

Chałka orkiszowa

Uwielbiam chałki. Do tego zimne mleko. Więcej nie trzeba.




4 szklanki mąki orkiszowej
 4 żółtka
szklanka ciepłej wody
25g świeżych drożdży
2 łyżki oleju
4-5 łyżek cukru 
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka soli
białko do posmarowania
dodatki: mak, sezam, siemię lniane, słonecznik czy cukier

Wlewamy wodę do miski, dodajemy drożdże, cukier, łyżkę mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 15 minut.
Dodajemy żółtka (muszą być w temperaturze pokojowej), olej, cukier wanilinowy. Roztrzepujemy widelcem.
Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy.
Odstawiamy na około 60 minut.
Po tym czasie chwilę wyrabiamy. 
Dzielimy ciasto na 2-4 części, a następnie każdą część na 3 kawałki.
Z kawałków formujemy paski, które następnie składamy podobnie jak warkocz.
Gotowe chałki przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, smarujemy białkiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Pieczemy ok. 40 minut w temp. 180st.C. Piekarnik musi być wcześniej nagrzany.

Uwaga: Gdyby ciasto po wyrośnięciu trochę się kleiło, należy lekko obsypać je mąką.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.