ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

20 maj 2015

Placek truskawkowy z pianką (orkiszowy)

Lekkie owocowe ciasto z puszystą pianką. 
Do ciasta możemy użyć zarówno truskawek świeżych jak i mrożonych. Można użyć też innych sezonowych owoców.



na prostokątną blaszkę

ciasto:
220g mąki orkiszowej
180g masła, chłodnego
5 żółtek
4 łyżki cukru pudru 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli

piana:
5 białek
130g cukru
10g cukru waniliowego
50g masła
6 łyżek mąki ziemniaczanej
sok z 1/2 limonki

dodatkowo:
500g truskawek
5-7 łyżek posiekanych migdałów

Składniki na ciasto szybko zagniatamy. Wykładamy nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

50g masła rozpuszczamy, lekko studzimy.
Białka ubijamy na pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dalej ubijamy. Dodajemy sok z limonki i mąkę ziemniaczaną. Ubijamy na wolnych obrotach miksera. Na końcu dodajemy roztopione masło.
Ubitą pianę wykładamy na ciasto. 

Następnie układamy truskawki oraz posypujemy ciasto migdałami.
Placek pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 40 minut.


Wiosenne słodkości!

1 komentarz:

  1. Wygląda przepysznie i pewnie tak właśnie smakuje :) Ciasta z dodatkiem truskawek to jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.