Nie znalazłam przepisu na ciasto typowo z mąki jęczmiennej, jedynie na takie z dodatkiem mąki pszennej.
Mi samej też nie udało się, by były to "czysto" jęczmienne pierogi, musiałam posiłkować się kilkoma dodatkami, które pomogły mi uelastycznić i wzmocnić ciasto.
Co do ciasta, nie jest ono tak delikatne (czyt. z tendencją do rwania) jak gryczane, ale nie jest aż tak plastyczne jak ze zwykłej mąki pszennej. Jednak spokojnie można z niego nalepić pierogów.
Moi "testerzy" stwierdzili, że pierogi wyszły smaczne, dlatego jeśli w swojej kuchni używacie mąki jęczmiennej, polecam spróbować takich pierogów.
25 pierogów
130g mąki jęczmiennej
70g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
25g oleju rzepakowego
1 jajko
ok. 1/4 szklanki zimnej wody
ok. 1 szklanki jagód
dodatkowo: mąka jęczmienna do podsypywania
Obydwie mąki i sól mieszamy. Dodajemy do nich jajko oraz olej. Wyrabiamy. W trakcie dodajemy wody - gdyby po wyrabianiu ciasto było dalej zbyt twarde, można dolać jeszcze trochę płynu.
Gdy ciasto będzie gotowe, wstawiamy je do lodówki i chłodzimy ze 20 minut.
Gdy ciasto się schłodzi, blat/stolnicę wysypujemy lekko mąką. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 3-4mm. Szklanką wycinamy okręgi, na każdym układamy jagody (mniej więcej po łyżeczce). Składamy krążki na pół i sklejamy brzegi.
W wysokim garnku gotujemy wodę. Gdy będzie wrzeć, płomień pod garnkiem zmniejszamy do minimum. Wrzucamy pierogi. Gotujemy je ok. 5 minut. Czas liczymy po wypłynięciu pierogów na wierzch.
Gotowe pierogi wyciągamy łyżką cedzakową.
Uwaga 1: pierogi mogą być na tyle lekkie, że od razu pływają po powierzchni wody. Wtedy należy je, w połowie czasu gotowania, obrócić na drugą stronę.
Uwaga 2: moja propozycja podania to pierogi z jogurtem naturalnym (lub śmietaną kwaśną), lekko osłodzone np. cukrem czy ksylitolem.
Uwaga 3: przepis jest na niewielką ilość małych pierożków, a to dlatego, że pierogi z jagodami traktuję bardziej jak deser (czyli jak np. kawałki ciasta). Jeśli chcecie zrobić je dla kilku osób np. na obiad, radzę zwielokrotnić ilość podanych składników.
Ja powiem szczerze, że jeszcze nie spotkałam mąki jęczmiennej w żadnym sklepie, ale jak upoluję taką, to napewno wykorzystam przepis na takie pierożki :D
OdpowiedzUsuńja kupuję przez internet. W sklepach też nie widziałam nigdy.
Usuń