Prosty placek na zakończenie sezonu truskawkowego :)
Oczywiście poza sezonem możemy użyć innych owoców. Ja polecam m.in. jabłka.
ciasto:
410g mąki gryczanej
200g masła
150g ksylitolu (cukru)
5 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
piana bezowa:
5 białek
150g ksylitolu (cukru)
dodatkowo:
1,3 kg truskawek
Masło, ksylitol i żółtka miksujemy. W trakcie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powinny powstać jakby grudki czy kruszonka. Szklankę ciasta odkładamy, a resztą wykładamy blachę do pieczenia (prostokątna duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia). Lekko dociskamy ciasto. Na nim układamy pokrojone truskawki.
Białka miksujemy z ksylitolem na piankę. Wykładamy to na truskawki. Po wierzchu posypujemy pozostawionym w szklance ciastem.
Placek pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 50 minut.
wygląda pysznie chętnie wypróbuje przepis :) póki jeszcze są truskawki!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas http://blotodlazuchwalych.blogspot.com/