ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

13 gru 2015

Pierniczki owsiane

Na blogu można znaleźć różne przepisy na świąteczne smakołyki. Brakowało jednak pierniczków...
Uzupełniam więc braki...




300g mąki owsianej 
40g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
160g miodu
80g cukru lub ksylitolu
6g przyprawy korzennej do pierników (bez pszenicy)
1 jajko
20g oleju kokosowego
dodatkowo: mąka do podsypywania i dekoracje do ciastek

Obydwie mąki, proszek do pieczenia i przyprawę do pierników przesiać do miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto, aż będzie jednolite.
Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na grubość ok. 0.7mm i wykrawać okrągłe pierniczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 10 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudzić, udekorować i przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 7 dniach powinny zrobić się miękkie.

Uwaga: ciasto owsiane może być lekko klejące, dlatego warto je dość mocno podsypywać mąką.

1 komentarz:

  1. Swietny przepis. Koniecznie musze zrobic owsiane pierniki. Wygladaja bardzo apetycznie;-).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.