Moim zdaniem są to najsmaczniejsze pierniki jakie kiedykolwiek zrobiłam. Polecam.
PS. Podane składniki mogą wystąpić w wersji glutenowej/pszenicznej, dlatego proszę o dokładne czytanie etykiet podczas zakupów np. czekolady.
ciastka:
260g mąki jaglanej
20g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
120g miodu
100g cukru lub ksylitolu
10-12g przyprawy korzennej do pierników (bez pszenicy)
2 małe jajka
20g masła
dodatkowo: mąka do podsypywania
dodatkowo:
150-200g powideł śliwkowycgh
400g dowolnej czekolady
opcjonalnie: kilka łyżeczek mleka
Mąkę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników przesiać do
miski czy na stolnicę. Po środku zrobić zagłębienie, w które należy wlać
miód. Lekko wymieszać z mąką. Dodać resztę składników, zagnieść ciasto,
aż będzie jednolite.
Ciasto schłodzić ok. 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować je na
grubość ok. 0.5mm. Następnie wykrawać pierniczki. Układać je na blasze
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniczki piec w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 8-10 minut.
Po upieczeniu ciastka ostudzić, a następnie wierzch posmarować powidłami śliwkowymi.
Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli czekoladę przełożyć do miski, a następnie wstawić ją do garnka z wodą podgrzewanego na małym ogniu). W razie potrzeby, gdyby czekolada była zbyt gęsta, można dodać odrobinę mleka.
Czekoladę żyć od razu do dekoracji. Pierniczki maczać wierzchnią stroną w rozpuszczonej czekoladzie a następnie odkładać je by czekolada mogła zastygnąć.
Gotowe ciastka przełożyć do szczelnego pojemnika. Po ok. 2-3 dniach powinny
zrobić się miękkie.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńAle fajnych pierniczków przybyło
OdpowiedzUsuńTrzeba bylo pouzupelniac braki z przepisach na Święta :) dzisiaj biorę się za pierogi, bo typowo świątecznych tez brak
UsuńNo takiego przepisu nigdzie nie ma! Super. Chodzi mi o make jaglana;-). Uwielbiam jej smak i wszelkie wypieki z dodatkiem jaglanej. Ciesze sie,ze jeszcze nie upieklam piernikow. Mam przepis idealny;-). Dziekuje:-P.
OdpowiedzUsuńCieszę się, ze pierniczki sie spodobaly. No i ze nie są jak inne :)
UsuńCudowny przepis!!!. Pierniki prezentuja sie super apetycznie. Zapisuje przepis :-).
OdpowiedzUsuń:)
UsuńAle piękne, aż żal jeść, tylko odrazu bym zawieszała na choinkę :D Ale skoro mówisz, że są najsmaczniejsze to co innego, nie oparłabym się ;)
OdpowiedzUsuńHej, masz jakiś pomysł jak zastąpić cukier?
OdpowiedzUsuńCzy jeżeli dodam więcej miodu to mogłabym go pominąć?