ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

21 mar 2018

Kapuśniak z kapusty włoskiej i papryki

Troszkę inna wersja tradycyjnej zupy.





schab, 150g
olej rzepakowy, 2 łyżki
2 marchewki
1 mały korzeń pietruszki
kawałek selera
5 średnich ziemniaków
1/4 główki kapusty włoskiej
1 papryka czerwona
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżeczki mielonego kminku
sól, pieprz - do smaku

W garnku rozgrzewamy olej. Przesmażamy na nim pokrojony w kostkę schab. Dodajemy marchew (pokrojoną w paski), pietruszkę i seler (starte na tarce o dużych oczkach). Oprószamy wszystko mielonym kminkiem i dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Smażymy wszystko parę minut po czym dolewamy ok. 1.5 litra wody. 
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kapustę siekamy w drobne paski. Dodajemy do garnka. Lekko solimy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w drobne paseczki paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.