Z poprzedniego dnia zostało mi mięso schabowe.
Ponieważ pogoda zapowiadała się ładna postanowiłam zrobić z niego szaszłyki.
250 g boczku
1kg mięsa schabowego
3 duże cebule
marynata:
400g kefiru naturalnego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka przyprawy curry
1 łyżeczka mielonego imbiru
sól do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego
Mięso kroimy w dość duże kostki. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wkładamy w nią pokrojone mięso. Obtaczamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Boczek kroimy w kostkę lub w paski, cebulę w krążki.
Na patyczki szaszłykowe nakładamy na przemian schab, boczek i cebulę. Grillujemy na grillu lub możemy je upiec w piekarniku.
Uwaga 1: ważne aby każdy kawałek mięsa był podobnej wielkości, tak by wszystko równo się usmażyło.
Uwaga 2: rodzaj boczku zostawiam Wam do wyboru. Może być i surowy, ale parzony wędzony też będzie ok.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.