Proste, wysokobiałkowe placki na dobre rozpoczęcie dnia. Ja serwowałam je również na obiad, z dodatkiem barszczu czerwonego.
7 sztuk:
tuńczyk odsączony z zalewy, 120g
serek wiejski, 75g
1jajko
cebula dymka, ok. 70g
sól, pieprz do smaku
suszony majeranek, do smaku
olej rzepakowy, do smażenia
Tuńczyka, serek odsączony ze śmietanki, jajko i posiekaną cebulę dymkę przekładamy do miski. Doprawiamy przyprawami. Zagniatamy, dzielimy na porcje, kształtujemy placuszki.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na wolnym ogniu (część czasu pod przykrywką) z obu stron.
Ps. Placuszki można usmażyć również na niewielkiej ilości wody. Należy wtedy uważać przy przewracaniu. Są bardziej delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.