ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

7 lis 2021

Bułki orkiszowo-żytnie

 Prosty przepis na bułki drożdżowe.


1 etap:
100g mąki orkiszowej typ 630
400ml ciepłej wody
szczypta soli, 3g
cukier, 6g
drożdże, 30g

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Odstawiamy na 15 minut.


2 etap:
200g mąki orkiszowej typ 630
200g mąki żytniej typ 2000

Do zaczynu z 1 etapu dodajemy obydwa rodzaje mąki. Mieszamy dokładnie łyżką.

3 etap:
100g mąki żytniej typ 2000
15g oleju rzepakowego

Do ciasta dodajemy mąkę oraz olej. Wyrabiamy ręcznie, aż składniki się połączą. Będzie to ciasto klejące, nie takie "plastyczne" jak drożdżowe pszenne. Nic nie szkodzi.

Po wyrobieniu przykrywamy miskę z ciastem ściereczką. Odstawiamy na godzinę, najlepiej w ciepłe miejsce. Po tym czasie dzielimy ciasto na 9-10 kawałków. Z każdego kawałka formujemy bułkę. Polecam przy "kulaniu" bułek obsypać ręce mąką. Ciasto nie będzie się wtedy tak kleić. 

Po uformowaniu bułek, przekładamy je na blaszkę. Odstawiamy jeszcze na 15 minut. Następnie każdą smarujemy wodą bądź mlekiem. 
Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do 200st piekarnika. Pieczemy je 20 minut, do zrumienienia.















1 komentarz:

  1. Dosyć, że zdrowe to jakie pyszne są takie bułki własnej roboty. Szkoda, że mam tak mało czasu aby je piec, mimo wszystko od czasu do czasu udaje mi się razem z córką takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.