ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

12 kwi 2015

Wiosenna sałatka z zielonym sosem

Trochę nietypowa wersja sałatki z sosem z sałaty.





1/2 pęczka rzodkiewki
70-100g zielonego ogórka
1/2 awokado
75g makaronu świderki (użyłam owsianego)

sos:
30g sałaty rukoli
10g ziaren dyni
15g oleju z lnianki
10g soku z limonki lub cytryny
sól (polecam himalajską)
pieprz

dodatkowo:
kilka liści sałaty karbowanej
rzeżucha lub natka pietruszki
pestki z dyni

Liście sałaty rwiemy na kawałki, rozkładamy na dużym talerzu.
Ogórka kroimy w półksiężyce, rzodkiewki w ćwiartki, awokado w kostkę.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy.
Wszystkie warzywa wraz z makaronem rozkładamy na przemian na sałacie.

Składniki na sos blendujemy. Polewamy nim sałatkę.

Na końcu dekorujemy sałatkę rzeżuchą i pestkami dyni.

Uwaga: jeśli nie przepadamy za zbyt intensywnym smakiem oleju, polecam użyć takiego o neutralnym smaku, np. oleju rzepakowego.






1 komentarz:

  1. O świetny pomysł na sosik, bo ja akurat nie wiem co zrobić z rukolą ;) Napewno wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.