Widzę, że wszędzie tylko kompociki z rabarbaru proponujecie.
Ja będę inna i zaproponuję Wam kompot z .... rabarbaru, hehe.
No, ale mój ma też jabłko :)
0.5kg jabłek
0.3kg rabarbaru
1/3 szklanki cukru - oczywiście można użyć czegoś innego do posłodzenia
2l wody
Jabłka i rabarbar myjemy. Kroimy.
Jeśli jesteśmy leniwe, to nawet nie musimy ich obierać ;)
Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą.
Gotujemy tak długo, aż wszystko zmięknie i sok z owoców przejdzie do wody.
Słodzimy, jeszcze chwilę gotujemy, aż cukier się rozpuści.
Ugotowany kompot przelewamy przez sitko, aby oddzielić owoce od płynu.
Schładzamy w lodówce.
Kompot w lodówce może postać kilka dni. Nie powinien się popsuć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.