ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

24 maj 2013

Murzynek (żytni)

Ciasta chyba nie muszę przedstawiać :)

 


200g oleju rzepakowego 
1/2 szklanki mleka
1.25 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 
4 łyżki kakao
3 jajka 
1.5 szklanki mąki żytniej
łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)

Olej, mleko, cukier i kakao przełożyć do rondelka. Postawić na ogniu i rozmieszać, aby składniki dokładnie się połączyły. Gdy wszystko dokładnie się rozpuści, ostudzić. Odlać pół szklanki płynu na polewę, resztę przelać do miski.

Do masy w misce dodać żółtka, utrzeć. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia.
Zmiksować. Na końcu dodać pianę z ubitych białek. Delikatnie wymieszać. Przelać do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec ok. 40 minut w temp. 180st.C. 

Gotowe ciasto nakłuć wykałaczką  a następnie oblać polewą.

11 komentarzy:

  1. Powiem Ci, że jestem szalenie ciekawa takiej wersji poczciwego murzynka:-)i z pewnością ją wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. brzmi ciekawie...a jaką make dac typ 720 czy zytnia razowa??? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. łyżeczka proszku płaska czy czubata? moje ciasto urosło minimalnie (dałam płaską łyżeczkę świeżego proszku)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja daję "z górką" czyli ani nie czubata ani nie płaska, tylko tyle ile się nabierze z opakowania proszku

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się studzi po wyjęciu z piekarnika - ale już wiem, że jest pyszne (nie mogłam się powstrzymać i spróbowałam odrobinę :P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że się udał. I smakuje. Ja chyba na sobotę też go upiekę.

      Usuń
  6. Ja robię podobnie, ale z mąki z płatków owsianych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.