Przepis oparty na recepturze znalezionej w starej "Kuchni Polskiej".
12 placuszków
400g rabarbaru
2 jajka
30g cukru trzcinowego demerara
100g mąki żytniej
5 łyżek śmietany
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
cukier puder - do posypania
olej rzepakowy - do smażenia
Mąkę, cukier trzcinowy, sól i sodę mieszamy w misce. Dodajemy jajka i śmietany. Mieszamy na dość gęste ciasto.
Rabarbar kroimy na kawałki. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.
Patelnię rozgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy olej. Nakładamy łyżką placuszki i smażymy pod przykryciem z obydwu stron.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Uwielbiam rabarbar, fantastycznie nadaje się do tego rodzaju potraw.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Zrobię podobne, ale z jabłkami pokrojonymi w kosteczkę. - W sezonie chętnie zrobię również z rabarbarem :)
OdpowiedzUsuń