ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

29 sie 2013

Domowe frytki z piekarnika

Może zdziwić Was to, że w przepisie pojawia się cukier.
Jedna nie jest on tutaj bez powodu.
Dzięki niemu powstaja cieniutka warstwa, która przypieka się podczas pieczenia.
Cukier w smaku nie jest wyczuwalny.




100g: 123kcal, białko:2g, węglowodany:23g, tłuszcz:4g

700g ziemniaków
2 łyżki cukru
2 łyżki oleju rzepakowego

 Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na słupki - jak frytki. 
 Do miski wlewamy wodę, dodajemy cukier, mieszamy, aż cukier się rozpuści.
Do wody dodajemy ziemniaki, odstawiamy na kilka minut.
Odcedzamy, suszymy na ręczniku papierowym.
Suche ciemniaki znowu przekładamy do miski, dodajemy olej i wybrane przyprawy (takie, które lubimy np. sól, zioła, mielona papryka). Dokładnie mieszamy.
Wykładamy na wyłożoną pergaminem do pieczenia, blaszkę.
Pieczemy ok. 30-40 minut w temp. 180st.C.
 

1 komentarz:

  1. Muszę zrobić kiedyś takie dla mojego męża - wielkiego fana i miłośnika frytek ;) Takie domowe na pewno zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.