ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

10 sie 2013

Pikle ogórkowe

Przepis podpatrzony w "Kuchni polskiej" Elżbiety Adamskiej.



1kg dość dużych ogórków gruntowych
50g soli
150g cukru
100ml octu 10%
500ml wody
ziarna gorczycy
ziarna pieprzu
1 cebula
1 liść laurowy - podzielony

Ogórki obieramy ze skórki a następnie kroimy wzdłuż na ćwiartki. Wydrążamy pestki. Jeśli płaty ogórków będą dalej zbyt duże, każdy płat  ogórka możemy przekroić jeszcze na pół.
Przyszykowane ogórki układamy w misce. Posypujemy je solą i odstawiamy na kilka godzin.

W tym czasie szykujemy zalewę. Wlewamy ocet do garnka, dodajemy do niego wodę i cukier. Zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, pieprz, gorczycę i listek laurowy. 

Ogórki odsączamy z nadmiaru soku, który się wydzielił. Układamy szczelnie w słoikach. Zalewamy gorącą zalewą, tak aby cebula, pieprz, gorczyca i kawałki liścia laurowego znajdowały się mniej więcej w takiej samej ilości w każdym słoiku. Zalewa powinna przykryć pikle. 
Słoiki zakręcamy i wstawiamy do garnka z gorącą wodą (woda powinna sięgać do połowy wysokości słoika). Pasteryzujemy pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie słoiki wyciągamy i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.

1 komentarz:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.