ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

26 wrz 2013

Zupa z podgrzybków (duży gar)

Zrobiłam wczoraj zupę grzybowa.
Duży garnek.
Myślę - no obiad na 2-3 dni będzie...

... zupy już nie ma.

Zjedzona od razu.
Sama zjadłam 2 talerze,
chociaż wcześniej za zupa grzybowa nie przepadałam.



1.5kg świeżych grzybów
700g ziemniaków
cebula
por
4 duże marchewki
1 korzeń pietruszki
duży pęczek natki pietruszki
duży kubek śmietany 18% lub jogurt naturalny
sól, pieprz

Grzyby oczyszczamy, myjemy, kroimy na kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy woda i gotujemy. 
Następnie odcedzamy je na sicie i płuczemy czysta woda.

Ziemniaki obieramy, kroimy w kosteczkę. Resztę warzyw również obieramy, a a następnie kroimy w dość duże kawałki.
Przekładamy wszystko do innego garnka, dodajemy 2/3 natki pietruszki (w całości). Resztę natki siekamy i odkładamy na później. Zalewamy 2.5l wody. Gotujemy, aż marchew będzie miękka, a warzywa puszcza swoje soki. Następnie z gotowego wywary wyciagamy wszystko, oprócz ziemniaków. 
Do wywaru z ziemniakami dodajemy ugotowane grzyby. Doprawiamy sola i pieprzem.
Do śmietany, w kubeczku, dodajemy szczyptę soli, a następnie odrobinę wywaru. Mieszamy, a potem stopniowo wlewamy do zupy, ciagle mieszajac. 
Zagotowujemy wszystko. Gdy zupa będzie wrzeć, wyłaczamy ogień. Dodajemy resztę natki pietruszki. Mieszamy. 

Gotowe.
Teraz możemy zajadać :)


1 komentarz:

  1. Wcale się nie dziwię, że zupa tak szybko zniknęła. Jeśli była taka pyszna, jak na zdjęciu...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.