Prosta babka na mace kukurydzianej.
Zjedzona w tempie ekspresowym :P
200g maki kukurydzianej
4 jajka
100g oleju rzepakowego
100g cukru
0.5 łyżeczki sody
3 łyżki kandyzowanych wiśni
3 łyżki kandyzowanych skórek cytrusowych
miód lub syrop klonowy
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem i olejem. Dodać sodę i makę, dalej ucierać na gładka masę.
Dodać pianę z białek oraz kandyzowane owoce. Delikatnie wymieszać.
Piec w nagrzanym do 170st.C piekarniku ok. 35 minut.
Po wystudzeniu polać odrobina miodu lub syropu klonowego.
mąka kukurydziana jak zawsze się sprawdza :)
OdpowiedzUsuńMniami, uwielbiam takie proste, domowe ciasta :)
OdpowiedzUsuń