ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

25 paź 2013

Bułki twarogowo-amarantusowe

Wzorowałam się na przepisie Dieta I Fitness KLIK
Oczywiście to co mi wyszło różni się od tego, co było w pierwowzorze.
Jak to ja, zmiany musiały być ;)

W efekcie wyszły mi "plaskatki".
Jednak fajne takie, z wierzchu chrupiace, ale w środku miękkie.
Idealne na kanapeczki :)



5 bułek

1 sztuka: 133kcal, białko:13g, węglowodany:18g, tłuszcz:3g

kostka twarogu, 200g
jajko
50g otrab żytnich
 80g ziaren amarantusa
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez pszenicy)
szczypta soli

Twaróg miksujemy z jajkiem. Dodajemy resztę składników, dalej miksujemy, aby składniki dokładnie się połaczyły.
Z gotowego ciasta formujemy coś na kształt pomiędzy bułeczka a kotletem :)
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem.

Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku ok. 25 minut.



3 komentarze:

  1. Jem podobne bułeczki na bazie twarogu tylko że lniane :] może nie wyglądają bo też mi średnio wyrastają ale są bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają rewelacyjnie, porywam ze sobą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A zamiast ziaren amarantusa może być mąka amarantusowa?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.