ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

24 paź 2013

Kasza gryczana z grzybami

Sezon na grzyby powoli się kończy.
Dzisiaj proponuję Wam prosta potrawę,
która powinna zadowolić każdego amatora grzybów.



1 szklanka kaszy gryczanej
500g świeżych grzybów
1 cebula
1 zabek czosnku
5 łyżek groszku konserwowego
1-2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki

Kaszę gryczana ugotować na pół twardo w 1 szklance wody.

W garnku rozgrzać odrobinę oleju. Zeszklić na nim posiekana cebulę i czosnek. Dodać pokrojone w kawałki grzyby. Dalej smażyć. Gdy grzyby będa lekko obsmażone, dodajemy kaszę. Zalewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu, aż kasza zmięknie. 
W razie potrzeby gdyby bulion wsiakł w kaszę, a ona była by dalej twarda, dolewamy po trochu resztę bulionu.

Gdy kasza się ugotuje, dodajemy groszek. Wszystko doprawiamy sola i pieprzem. Mieszamy.
Podajemy udekorowane natka pietruszki.


1 komentarz:

  1. Szybkie i pożywne danie - dla zgłodniałego studenta :) Dodaję do akcji i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.