ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

24 paź 2013

Placki ziemniaczane

Przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.
Bez żadnych modyfikacji.

Placki można zjeść w sumie na wiele sposobów.
Mój ulubiony: śmietana. Nieraz cukier.
 Serek wiejski.
Różnego typu gulasze.
Co kto lubi.



500g ziemniaków
1 cebula
3 czubate łyżki maki gryczanej
1 jajko
sól
2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki obieramy, ścieramy razem z cebula na tarce o drobnych oczkach.
Ostawiamy na kilka minut aż ziemniaki puszcza sok, który następnie odsaczamy. 
 Dodajemy jajko, makę i sól. Mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy łyżka ciasto ziemniaczane i smażymy placki z dwóch stron na złoty kolor.


1 komentarz:

  1. Dziękuję za tą inspiracje. Bardzo ciekawy pomysł podawania z groszkiem. W sumie można by nawet powiedzieć, ze jest to wersja placków a'la minimalistycznie po węgiersku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.