ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

28 lis 2013

Szakszuka

Dzisiejszy przepis pochodzi z ksiażki z przepisami dla diety 5:2.
Bardzo fajna, szybka w przyrzadzeniu potrawa.
Smaczna.
Do tego niskokaloryczna.
Polecam.




2 porcje, 1 porcja: 180 kcal

1 papryka
1/2 cebuli
zabek czosnku
1 puszka pokrojonych pomidorów
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 jajka
2 łyżeczki oliwy
natka pietruszki

przyprawy:
1/2 łyżeczki mielonej papryki
1/2 łyżeczki mielonego chili
1/2 łyżeczki mielonego kminku
pieprz kajeński
sól

Cebulę posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojona w kostkę paprykę oraz czosnek. Przesmaż, aż warzywa zmiękna.
Dodaj pomidory oraz przecier. Dopraw  przyprawami i duś pod przykryciem z 5 minut. Następnie ściagnij pokrywkę i gotuj wszystko do momentu, aż zredukuje się płyn.
Zrób w warzywach lekkie wgłębienia. Wbij tam jajka. Ponownie przykryj pokrywka i gotuj, aż białko jajka się zetnie.
Przed podaniem posyp posiekana natka pietruszki.        

Uwaga: aby danie było bardziej pożywne możesz podać je np. z ryżem.  

7 komentarzy:

  1. Tylko jak to przenieść na talerz? :/ Kiedyś robiłam podobne na patelni i właśnie nie rozwiązałam tego problemu, wszystko się rozwaliło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja to bym najpierw jajko lopatka wyciagnela a potem reszte ulozyla... bo to na zdjeciu jadlam prosto z garnka ;)

      Usuń
  2. wygląda apetycznie jak wszystkie Twoje przepisy :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł! Ja (żeby się nie rozwaliło) zrobiłbym tak, wszystko jak powyżej do momentu wbicia jajek, przełożył bym do kokilek o średnicy ok 10 cm i wysokich ok 5 cm, zrobił delikatne wgłębienie, na to jajko, sól, pieprz, szczypiorek... co kto lubi i do piekarnika - zapiekać do ulubionej konsystencji jajka. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  4. rewelacja!!
    muszę koniecznie zrobić!
    aż mi zaczęło burczeć w brzuchu!:D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.