ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

24 gru 2013

Tort zimowy (żytni)

Tort w aromatach zimowo-światecznych.



biszkopt:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g przyprawy korzennej

nadzienie:
350g śmietanki 30%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
słoik dżemu z czarnej porzeczki

poncz:
1/2 szklanki wrzątku
łyżeczka cukru
kilka kropel aromatu migdałowego

przystrojenie:
cukier w granulkach
kakao gorzkie

Cukier z jajkami miksujemy na puszystą masę. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody, mieszamy. Wsypujemy obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz przyprawę korzenną. Dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 20 minut. Po upieczeniu placek należy wystudzić, a następnie przeciąć go na trzy blaty.
Szykujemy poncz. W gorącej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę cukru, dodajemy olejek, mieszamy. Każdy blat biszkoptu nasączamy przyszykowanym płynem.
Śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, dalej miksujemy na puszysta masę.
Składamy tort. Najpierw pierwszy blat. Smarujemy go dżemem porzeczkowym. Przykrywamy drugim blatem. Nakładamy połowę masy śmietanowej. Przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą masą ze śmietanki i mascarpone smarujemy wierzch oraz boki tortu. Chłodzimy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.
Boki tortu obsypujemy cukrem w granulkach.
Kakao wysypujemy na talerzyk. Szykujemy foremkę do ciastek w kształcie gwiazdy. Lekko ją zwilżamy. Zanurzamy w kakao, a następnie odciskamy na torcie. Po każdym odciśnięciu wkładamy foremkę do kakao. Gdy już wszystkie gwiazdki znajdą się na torcie, środki wysypujemy cukrem granulowanym.


2 komentarze:

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.