Tort w aromatach zimowo-światecznych.
biszkopt:
1/2 szklanki mąki żytniej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g przyprawy korzennej
nadzienie:
350g śmietanki 30%
250g mascarpone
2 łyżki cukru pudru
słoik dżemu z czarnej porzeczki
poncz:
1/2 szklanki wrzątku
łyżeczka cukru
kilka kropel aromatu migdałowego
przystrojenie:
cukier w granulkach
kakao gorzkie
Cukier z jajkami miksujemy na puszystą
masę. Dodajemy 2 łyżki zimnej wody, mieszamy. Wsypujemy obydwie mąki, proszek
do pieczenia oraz przyprawę korzenną. Dokładnie miksujemy. Ciasto wylewamy do
natłuszczonej tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 20
minut. Po upieczeniu placek należy wystudzić, a następnie przeciąć go na trzy
blaty.
Szykujemy poncz. W gorącej wodzie
rozpuszczamy łyżeczkę cukru, dodajemy olejek, mieszamy. Każdy blat biszkoptu
nasączamy przyszykowanym płynem.
Śmietankę 30% ubijamy z cukrem pudrem.
Dodajemy mascarpone, dalej miksujemy na puszysta masę.
Składamy tort. Najpierw pierwszy blat.
Smarujemy go dżemem porzeczkowym. Przykrywamy drugim blatem. Nakładamy połowę
masy śmietanowej. Przykrywamy trzecim blatem. Pozostałą masą ze śmietanki i
mascarpone smarujemy wierzch oraz boki tortu. Chłodzimy w lodówce kilka godzin,
a najlepiej całą noc.
Boki tortu obsypujemy cukrem w granulkach.
Kakao wysypujemy na talerzyk. Szykujemy
foremkę do ciastek w kształcie gwiazdy. Lekko ją zwilżamy. Zanurzamy w kakao, a
następnie odciskamy na torcie. Po każdym odciśnięciu wkładamy foremkę do kakao.
Gdy już wszystkie gwiazdki znajdą się na torcie, środki wysypujemy cukrem
granulowanym.
WESOŁYCH ŚWIĄT :*
OdpowiedzUsuńFantastyczny ten tort :)
OdpowiedzUsuńWesołej reszty Świąt :)