ALERGIA NA PSZENICĘ TO NIE TO SAMO CO DIETA BEZGLUT. wyjaśniam I JESZCZE O CO CHODZI Z TYM ORKISZEM

5 sty 2014

Orzechowe renifery

Takie oto renifery wyczarowałam w ramach świątecznego prezentu dla Brata.
Bardzo szybkie w przyszykowaniu, proste, a jak urocze :)

Edit: niezbyt sie popisałam. Precle sa z pszenicy, na co zwróciła mi uwagę jedna osoba na fp. No nic... zaćmiło mnie widocznie ;) zamiast precli możemy np. zrobić poroże z ciasta na świateczne ciasteczka (np. KLIK i KLIK)
Inna opcja może być domalowanie czekolada lub pisakami do dekoracji poroża nam oczkami. Oczka renifera należy wtedy umieścić trochę niżej, tak by zmieściły się rogi ;)



ok. 10 sztuk

ciastka:
200g tartych orzechów włoskich (ja użyłam produktu BackMit)
100g masła o temperaturze pokojowej
70-100g cukru pudru trzcinowego
1 żółtko jajka

do dekoracji:
"poroże" ;)
cukierki typu lentilki
lukier do ozdobienia, bądź trochę polewy czekoladowej (ja użyłam pisaków do dekoracji wypieków)

Orzechy, masło, cukier puder i żółtko szybko zagnieść. Wstawić na 20 minut do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie wyciągnąć orzechowe ciasto i formować z niego kulki. Każda kulkę spłaszczać na ciasteczko. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka-rogi powtykać u góry ciasteczka. Po środku okrągłego ciastka zrobić palcem wgłębienie. Będzie to miejsce na nos renifera.

Ciastka piec w nagrzanym do 200st.C piekarniku ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości ciastek). 
Po upieczeniu ostudzić. 
Udekorować: lukrem zrobić oczy oraz przykleić na niego noski reniferów. Ewentualnie namalować poroże.




3 komentarze:

  1. Są przesłodkie! <3 Wg jak to możliwe, że Ciebie na moim blogu w 'tu zaglądam' jeszcze nie ma? Już naprawiam błąd.<3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, nie wiem jak mogłaś mnie nie mieć :P dobrze, że naprawiłaś już bład, hehehehehe... a tak na serio, cieszę się, że blog się podoba

      Usuń
  2. masz rację! wyglądają naprawdę uroczo!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.