Kolejny wypiek, który przyszykowałam dla Pozytywne Żywienie (KLIK).
Pyszne, poszły od razu. Na pewno do powtórzenia niejednokrotnie.
4 filiżanki tartych migdałów
łyżeczka sodki
1/2 łyżeczki soli morskiej
4 jajka
1/2 filiżanki oleju kokosowego
1/4 filiżanki śmietany lub mleczka kokosowego
150g ksylitolu lub cukru
2-3 tabliczki gorzkiej czekolady
Tarte migdały, ksylitol, sól i sodkę zmieszaj razem.
W drugiej misce utrzyj olej kokosowy, śmietanę i jajka. Dodaj do nich suche składniki. Zagnieć.
Czekoladę posiekaj lub połam dość drobno. Dodaj do ciasta.
Z gotowego ciastka formuj okragłe ciasteczka. Układaj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w nagrzanym do 180st.C piekarniku około 25 minut.
Widzę głównie migdały, żadnej mąki - najlepiej! :D Nie dość że zdrowe to jakie pyszne, przecież to w końcu ukochane migdały ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają jak małe kotleciki. :) Zjadłabym, uwielbiam takie ciasteczka. :)
OdpowiedzUsuńCzy olej kokosowy można zastąpić innym? Bo nie mam dostępu do takiego
OdpowiedzUsuń