O blogu i o mnie

Cześć!

Jestem Kamila. Uczulona na pszenicę (nie mylić z nietolerancją glutenu).
Jednym z powodów powstania bloga było to, że w sieci można znaleźć wiele stron "bezglutenowych", natomiast niewiele "mówi" się o alergii na pszenicę.
Postanowiłam zapełnić tę lukę swoimi pomysłami na dania bez uczulającego mnie zboża.
Nie gotuję profesjonalnie, wszystkie przepisy powstały metodą prób i błędów. 
Nie jestem też dobrą fotografką, mam jednak nadzieję, że fotki Cię nie odstraszą :)

Przepisy, które proponuję w większości są proste i szybkie w przygotowaniu. Nie składają się z miliona składników. Produkty, z których korzystam na ogół są łatwo dostępne i nie kosztują zbyt wiele - choć nie wyklucza to tego, że lubię próbować nowych smaków i od czasu do czasu zdarza mi się "zaszaleć" :)

To tyle słowem wstępu. Zapraszam do przeglądnięcia bloga.

Pozdrawiam.
Kamila

11 komentarzy:

  1. Dobry pomysl i ciekawy blog.Moja corcia nie moze jesc nic z mleka,no coz:(
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. witam. Alergie niestety są coraz częstsze. Ale pocieszę, że może to i dobrze, że córka nie może spożywać mleka. Obecne mleko to głównie UHT, nic nie wnoszące do naszego jadłospisu. Przetworzone (pasteryzowane) potrafi bardziej odwapnić niż wapna dostarczyć. Na szczęście żyjemy w takich czasach, gdzie spokojnie można stosować zamienniki. Wiadomo, że szybciej i łatwiej kupić gotowe produkty z mlekiem krowim, jednak wystarczy troszkę czasu i można samemu porobić zamienniki. Warto też spojrzeć na dietę wegańską i tam podpatrzeć sposoby na to aby obyć się bez mleka. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Od jakiegoś czasu też uświadomiłam sobie, że pszenica mi nie służy - zaczęło się od przejrzenia zasad diety związanej z grupą krwi - a mam grupę "0"... Jak wyeliminowałam pszenicę z jadłospisu - organizm zaczął inaczej funkcjonować. Nie jem mniej, ale jem INACZEJ. Czuję się zdecydowanie lepiej, przestałam mieć uciążliwe i duże wahania wagi - co więcej - sukcesywnie i powoli waga idzie w dół:-) Będę tu zaglądać i wypróbowywać Twoje przepisy:-) TRZYMAM KCIUKI!! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety pszenica wielu osobom nie służy i będzie coraz gorzej - jest znacznie modyfikowana... alergia na pszenicę jest podobno bardzo popularna, ale o tym się nie mówi, ponieważ to jest interes. Na rynku dominuje ona jako zboże, praktycznie wszystko jest z pszenicą. Nawet chleby określane jako żytnie itp. mają domieszki mąki pszennej.

      Usuń
  3. U mnie maka pszenna i ogólnie gluten też powoduja problemy trawienne i opuchnięcia, wiec je wykluczam. Podobnie mleko, podejrzewam, że mam nietolerancję laktozy, więc staram się korzystać z roślinnych odpowiedników. Ja przeszłam na wegetarianizm w 100%.

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawo :) ja nie piekę np ciast wiec nie wiem czy umiem :)
    Ale raz robiłam pizze z mąki bez glutenowej i porażka totalna :)
    mam nadzieje, że ciasto z mąki kukurydzianej mi wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. hej :) mam pytanie, niestety niedawno również wykryto u mnie alergię na pszenicę, czy jeśli coś ma w składzie, że może zawierać gluten, to znaczy że może to być właśnie pszenica? czy mogę bezpiecznie jeść takie produkty? dziękuję za pomoc :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej :)
    Moja córka jest uczulona na pszenicę, białko krowie oraz białko kurze i powiem szczerze szukam fajnych przepisów na ciasta dla takiego alergika. i dzięki temu blogowi nareszcie mała zje swoją ukochaną pizzę w innej wersji bo na drób i schab czy karkówkę już patrzeć nie możemy

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciesze się , że znalazłam to miejsce. Teraz to będzie jedno ze źródeł dla mojego gotowania (prawdopodobnie w ciągu najbliższych 9 miesięcy)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że do mnie zajrzałeś.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...